Od subote svakog dana više od 30 stepeni

Zapadna Evropa pogođena je ranim talasom vrućine koja stiže iz Afrike i trajaće nekoliko dana, a visoke temperature stižu i u našu zemlju.

Izvor: B92

Petak, 03.07.2015.

16:27

Default images
Thinkstock

Zbog toga lekari savetuju da se dobro opremimo pre nego što izađemo na sunce.

Sa 40 stepeni u hladu, Pariz je potukao toplotni rekord, postavljen još 1947. godine. Velika vrućina izazvala je kvarove u trafostanicama, a vozovi prigradske železnice su kasnili zbog opuštanja električnih vodova i rizika od krivljenja šina na velikoj toploti.

S maksimalnih 41 stepen u Toledu, Španija je na čelu liste po vrućini, i u stanju pripravnosti zbog opasnosti od požara. A temperature i do 38 stepeni stižu i kod nas.

“Već sutra u svim mestima temperatura će biti iznad 30 stepeni, s tim da bi gornja granica bila i do 34, a onda svakim danom toplije za stepen do dva. Najtopliji dan biće sreda, 8.jul, kada bi maksimalne temperature u Srbiji bile od 34 do 37 stepeni”, kaže Nedeljko Todorović iz RHMZ.

Srednja maksimalna temperatura jula iznosi oko 27 stepeni, a ove temperature koje nam predstoje biće znatno iznad prosečnih. Ipak meteorolozi kažu da ovakve temperature nisu neobična pojava.

“Najverovatnije da bi do kraja leta bilo toplo uz manja osveženja, prosečna temperatura bi bila viša u odnosu na ovogodišnji prosek. Bilo bi toplije nego prošle godine, bio bi veći broj dana sa temperaturom iznad 30 i 35 stepeni. Prošle godine, kao primer, ni jedan dan nije bio sa temperaturom iznad 35 stepeni”, ističe Todorović.

Ipak iz RHMZ kažu da osveženje u vidu kiše u severne predele naše zemlje stiže u četvrtak 9.jula, najpre u severnim predelima, a pad temperature za 5 do 8 stepeni u celoj zemlji očekuje se u petak i subotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: