"Kurdski Obama" staje na put Erdoganu

Rezultati parlamentarnih izbora u Turskoj izbacili su u centar pažnje novo ime, lidera prokurdske Narodne demokratske partije, Selahatina Demirtaša.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2015.

10:32

Default images
foto: Beta/AP

Bivši advokat, koga turski mediji nazivaju “kurdskim Obamom“, uspeo je da dobrom predizbornom kampanjom da osvoji oko 13 posto glasova.

On je posle objavljivanja preliminarnih rezultata naveo da su rezultati izbora znak pobede za one koji žele novi građanski ustav i time indirektno poručio predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da ne računa na njegovu podršku za formiranje nove parlamentarne većine.

“Ovo je pobeda radnika, nezaposlenih, poljoprivrednika, ovo je pobeda levice“, rekao je Demirtaš, koji je bio pod žestokim udarima kampanje Erdoganove partije.

Naime, iz AKP su stizale pežorativne reči, da je Demirtaš “lepi dečko koji predstavlja ozloglašenu separatističku Radničku partiju Kurdistana“.

Nije se dugo čekalo na odgovor lidera Narodne demokratske partije.

“Mi pretvaramo srce lava u srce mačeta“, naveo je Demirtaš.

On je potom i jasno rekao, da ne želi ni da razgovara o savezu sa Erdoganovom Partijom pravde i razvoja, rečima da je ovim izborima stavljena tačna na dalju priču o ustavu koji bi doneo veća predsednička ovlašćenja, odnosno predsednički sistem.

42-godišnji Demirtaš je smatra jedinim turskim političarem koji može da parira Erdoganovim retoričkim veštinama, a za svega godinu dana je uspeo da pridobije gotovo 5% podrške, s obzirom na to da je na predsedničkim izborima 2014. godine osvojio manje od dvocifrenog broja glasova.

Zanimljiva priča stoji iza početka njegovog angažovanja, naime kao 15-godišnjak je prisustvovao sahrani političara za koga se sumnja da su ga ubile policijske sange u gradu Dijarbakiru, kurdskoj prestonici.

“Tada sam naučio šta znači biti Kurd“, rekao je Demirtaš, objašnjavajući da je na sahrani stradalo još osmoro ljudi, kada je nepoznati napadač otvorio vatru.

Njegov brat Nuretin je bio u zatvoru nekoliko godina pod optužbom da je bio član Radničke partije Kurdistana, a trenutno se nalazi u planinama Kandil u severnom Iraku gde je baza te pobunjeničke grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: