Erdoganova AKP pobedila, ali izgubila većinu

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da je vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) jasan pobednik parlamentarnih izbora.

Izvor: B92

Nedelja, 07.06.2015.

23:32

Default images
Foto: Tanjug, AP

Osim toga, on je poručio da niko ne bi trebalo da pokušava da "gradi pobedu na izborima koje su izgubili".

"Svakom bi trebalo da bude jasno da je AKP pobednik i lider ovih izbora", rekao je Davutoglu obraćajući se pristalicama sa balkona sedišta AKP u Ankari.

Davutoglu je istakao da će preuzeti sve neophodne mere da bi se sprečio pokušaj ugrožavanja političke stabilnosti Turske, prenela je agencija Rojters.

"Niko ne bi trebalo da pokušava da izgradi pobedu na izborima koje su izgubili", dodao je premijer Turske.

Davutoglu je rekao da su izborni rezultati pokazali da je AKP "stub" Turske i pozvao je sve političke partije da se usaglase oko novog građanskog ustava.

Agencija AP je prenela da je Davutoglu proglasio pobedu na izborima, ali nije priznao da je partija izgubila parlamentarnu većinu.

"Procenićemo poruku ovih izbora i nastaviti našim putem još odlučnije", istakao je Davutoglu.

Prema 99,9 odsto prebrojanih glasova, AKP je osvojila 41 odsto glasova, a za njom slede Republikanska narodna partija (CHP) sa 25 odsto, nacionalistička Partija nacionalnog pokreta (MHP) 16,5 odsto i prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) sa 12,5 odsto glasova.

Kako se predviđa, AKP će u parlamentu, koji ima 550 mesta, imati 259 predstavnika (276 mesta je neophodan za većinu), ĆP 131, MHP 82 i HDP 78, prenela je agencija AFP.

Nadu turskog predsednika Tajipa Erdogana da će promenom ustava dobiti šira ovlašćenja "potopili" su rezultati parlamentarnih izbora, koji pokazuju da je AKP, prvi put u poslednjih 13 godina, izgubila parlamentarnu većinu.

Lider HDP Selahatin Demirtaš (42), koga nazivaju "kurdskim Obamom", odbacio je mogućnost koalicije sa AKP, ističući da je ovim izborima stavljena tačka na dalju priču o većim predsedničkim ovlašćenjima, čemu se nadao Erdogan.

Demirtaš je, na konferenciji za novinare u Istanbulu, rekao da su ovi izbori "pobeda za one koji žele novi građanski ustav".

Agencije napominju da je Demirtaš jedini turski političara koji može da parira Erdoganovim retoričkim veštinama i koji se, takođe, može pohvaliti divnim pevačkim glasom.

Zvaničnici opozicione CHP su izjavili da rezultati izbora pokazuju da su glasači odbacili Erdoganovu želju za širim ovlašćenjima i da su jasno rekli "ne" predsedničkom sistemu, preneo je Rojters.

AKP je osvojila oko 49 odsto glasova na izborima 2011. godine. AKP se prvi put suočava sa situacijom da nema većinu da sama formira vladu od dolaska na vlast 2002. godine.

Neimenovani istaknuti zvaničnik AKP izjavio je ranije agenciji Rojters, posle prebrojanih 80 odsto glasova, da "očekuju manjinsku vladu i prevremene izbore".

Pošto se budu potvrdili konačni zvanični rezultati, u roku od 45 dana mora biti formirana nova vlada ili će biti raspisani novi izbori.

Istovremeno, agencija AP navodi da preliminarni rezultati ukazuju da su glasači odbacili ideju vladajuće stranke za promenu ustava kojim bi ovlašćenja aktuelnog predsednika mogla biti proširena.

Vladajućoj stranci je potrebna dvotrećinska većina za promenu ustava.

Više od 53,7 miliona građana imalo je pravo glasa na izborima za 550 članova turskog parlamenta iz 20 stranaka i među 165 nezavisnih kandidata. Izlasnost glasača je bila 86 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: