Sirija: Bačene burad-bombe, 71 civil poginuo

Najmanje 71 civil je poginuo, a na desetine je ranjeno u vazdušnim udarima sirijskih snaga u kojima su korišćene burad-bombe.

Izvor: B92

Subota, 30.05.2015.

12:19

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Broj poginulih se popeo na 71, ukljucujcući 59 civila u Al-Babu i 12 u Alepu, izjavio je za AFP šef Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Režimski helikopteri ispustili su burad-bombe na grad Al-Bab i istočna predgrađa Alepa, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava sa se sedištem u Londonu.

Al-Bab, koji se nalazi oko 40 kilometara severoistočno od grada Alepa, kontroliše ekstremistička grupa Islamska država, dok je istočni deo prestonice provincije u rukama pobunjenika.

Prema podacima organizacije za ljudska prava Amnesti internešenel, od burad-bombi, vrste improvizovanog eksplozivnog sredstva, poginulo je oko 3.000 civila u severnom Alepu prošle godine.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad je u februaru izjavio da sirijsko vazduhoplovstvo ne koristi burad-bombe.

Američki i evropski zvaničnici su, međutim, njegov demanti ocenili kao neuverljiv, naveo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: