Liht: Vučić želi podršku NVO

Premijer Aleksandar Vučić sastancima s organizacijama civilnog društva želi da proširi podršku reformskom kursu Vlade, kaže Sonja Liht.

Izvor: B92

Sreda, 20.05.2015.

19:20

Default images

Premijer, navela je predsednica Fonda za političku izuzetnost, shvata da sama vlada i političke stranke u vladajućoj koaliciji ne mogu i ne treba same da iznesu kompletan teret evropskih integracije i sve izazove koji se na tom putu nalaze.

Lihtova je za RTV Vojvodina rekla da iz sastanka premijera i predstavnika organizacija civilnog društva dobijeno nešto što će dovesti do približavanja širem konsenzusu o tome kuda treba da ide Srbija, ali i navela da stvaranje konsenzusa zahteva vreme i ozbiljnu debatu.

"Očekivati da će jedan sastanak da nas dovede do konsenzusa nije realno", kaže Lihtova i dodaje da je sastanak s premijerom razumela kao otvaranje ozbiljnog dijaloga.

Prema njenim rečima, očigledno je da se došlo do zaključka da nevladine organizacije mogu da budu saradnici i da su u njima ljudi kojima je stalo do dobrobiti društva.

"Nadam se da će postepeno taj odijum razvijan još u Miloševićevo vreme da nestaje i da će i oni koji su donedavno smatrali da nevladine organizacije postoje da bile neprijatelji države i društva shvatati da one jesu ne samo prijatelji, nego da su neophodne u vođenju raznih procesa okrenutih ka razvoju", rekla je Lihtova.

Govoreći o, kako navodi, demokratskom deficitu kako u vladajućoj strukturi tako i u dobrom delu civilnog sektora, Lihtova je rekla da civilno društvo ponekad nema spremnosti da kritički razmotriti šta je sve postignuto u poslednjih nekoliko meseci i godina.

"Ne morate da budete u izuzetno snažnom pozitivnom emotivnom naboju prema nekome da biste prepoznali nastojanje da se neke stvari pomeraju u dobrom pravcu", navela je Lihtova.

Sonja Liht je, govoreći o Kosovu i Metohiji, navela da nije čula nijednog značajnog političara iz Srbije koji je govorio da treba prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohije, a da o tom pitanju EU nema jedinstven stav, jer sve njene članice nisu priznale tu nezavisnost.

Na pitanje o inicijativi predsednika Srbije Tomislava Nikolića o novoj platformi o Kosovu i Metohiji, Lihtova kaže da je teško da govori o platformi koju nije videla, ali da smatra da Srbiji ne može da pomogne bilo kakvo vraćanje na "ono gde smo bili pre par godina".

"Mislim da je briselski proces izuzetno značajan proces za budućnost Srbije. Nisam sigurna da bi bilo kakvo vraćanje na ono gde smo bili pre par godina, neki tvrde koji su pretpostavljam tekst videli, da tu ima mnogo toga o čemu je govoreno pre četiri, pet i više godina, to nisam sigurna da može da pomogne Srbiji, naprotiv, mislim da može da odmogne", rekla je Lihtova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: