Verbić: Prosvetari imaju male plate

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je da sporazum koji je potpisan sa sindikatima podrazumeva isto ono što je bilo ponuđeno i pred druga dva sindikata

Izvor: B92

Petak, 24.04.2015.

20:54

Default images
Foto: Beta

Verbić je za RTS, rekao da nije bilo nikakvog prelomnog momenta, jer su i ranije postojali članovi sindikata koji su bili za prekid štrajka.

Ministar je naveo da je dogovoreno da otpočnu pregovori o načinu za pomoć prosvetnim radnicima.

Kako je rekao, reč je o novčanoj pomoći o kojoj će se pregovarati.

Kao drugu, važniju stvar, Verbić je istakao zajednički rad na platnim grupama. Poručio je da je je potrebno da prosveta tu nađe mesto koje joj pripada.

"Prosveta ima niže plate nego što bi trebalo i zato su prosvetni radnici najzainteresovaniji da platne grupe dobijemo što pre", rekao je Verbić.

Ministar je rekao da se o zakonu o platnim razredima sada diskutuje u Vladi.

On očekuje da u maju ili junu počne javna rasprava o tom zakonu i da do kraja godine budu uređene platne grupe koje bi se, kako kaže, najverovatnije primenjivale od prvog januara.

Govoreći o nadoknadi časova koji su izgubljeni zbog štrajka, Verbić je rekao da je na direktorima da naprave plan nadoknade koji će potom realizovati nastavnici.

Ističe da sve zavisi od toga kako će se u školama dogovoriti, jer nisu, kako je rekao, sve škole u istoj poziciji.

Verbić kaže da je potrebno da u školama imaju u vidu šta je ono što je đacima najpotrebnije jer je nemoguće sve nadoknaditi.

Kada je reč o maloj maturi, ministar kaže da je sve spremno i da je probni test prilika za đake i nastavnike da vide kako su napredovali i koliko su spremni za završni ispit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: