"Kijev pogoršava stanje u Donbasu"

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Petrušov naglasio je da Kijev, nalazeći se pod spoljnjim uticajem, samo pogoršava situaciju u Donbasu.

Izvor: B92

Sreda, 22.04.2015.

13:37

Default images

On je posavetovao Ukrajini da razmisli kako da ispunjava obaveze dogovorene u Minsku, ispod kojih stoji potpis Petra Porošenka.

"Sloboda i demokratija se ne dostižu streljanjem civila na jugoistoku Ukrajine koji govore ruskim jezikom. Demokratija se ne može usaditi artiljerijskim oružjem, etničkim čišćenjem i pomoću stranih instruktora. Trenutno, ukrajinsko rukovodstvo, koje se nalazi pod spoljašnjom upravom ovim se ne bavi, već svojim akcijama samo pogoršava situaciju", rekao je Petrušov.

Petrušov je, napominje ruska agencija Tass, komentarisao izjavu ukrajinskog predsednika Porošenka da "rat u Donbasu nije samo rat za nezavisnost Ukrajine, ali i borba za slobodu i demokratiju u Evropi i celom svetu".

Prema Petrušovu, Kijev prvo treba da prekine rat i nasilje koje su počinile naoružane bande nacionalista, sprovede ustavne reforme i zatim osigura slobodu i demokratiju.

"Ukrajinsko rukovodstvo, koje je pod kontrolom iz inostranstva, sada se ne bavi time i samo pogoršava situaciju svojim akcijama", rekao je Petrušov.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, od sredine aprila 2014. godine kada je započeo vojni sukob na istoku Ukrajine, poginulo je 6.116 ljudi a 15.500 je ranjeno, preneo je Tass.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: