Dodik: Nove okolnosti vratile avion

Avion Vlade RS je ranije koristio vazdušni prostor Tuske, ali su na današnju zabranu leta uticale neke nove okolnosti, istakao je premijer RS Milorad Dodik.

Izvor: B92

Sreda, 22.04.2015.

22:37

Default images
Foto: Tanjug

Dodik je, na poziv predsednika Jermenije Serža Sargsjana, krenuo u Jerevan, ali avion kojim je putovao nije dobio dozvolu za prelet turske teritorije, pa se posle višečasovnog čekanja u Bugarskoj, tokom popodneva vratio u Banjaluku.

Dodik je po povratku rekao da je očigledno da je rečeno da avion ne može da preleti preko turskog vazdušnog prostora, a da, kako je naveo, bude čudnije, ranije je avion Vlade RS preletao preko Turske i nikada nije bilo problema, prenela je agencija Fena.

"Očigledno je da su iskrsle neke novi okolnosti. O njima možemo samo da nagađamo", rekao je predsednik RS.

Dodik je potvrdio da su turske nadležne vlasti dale dozvolu za prelet aviona, kojim je putovao u Jermeniju, preko njihove teritorije, nakon što se kasnije po podne vratio u Banjaluku.

Prethodno je Dodik na aerodromu u Burgasu u Bugarskoj čekao, kako je navedeno, na dozvolu za prelet preko turske teritorije.

„Čekali smo od 10.45 do 15.00 sati i tada smo odlučili da se vratimo jer smo upadali u loše vreme i mrak i nije bilo izvesno da ćemo dobiti dozvolu“, rekao je Dodik po povratku u Banjaluku, na aerodromu Mahovljani, izvestila je Fena.

On je u izjavi novinarima naveo da verovatno ne bi ni dobili dozvolu da se nisu iz Bugarske vratili za Banjaluku.

Dodik je dodao da "ne želi ovome davati kvalifikacije, ali da se na ovaj način ne može izbrisati činjenica da je pre 100 godina počinjen stravičan zločin nad Jermenima pravoslavcima, kojeg su počinili Turci, a da Turska država to ne želi da prizna kao genocid", prenela je Fena.

Pilot Aviona Vlade RS Sreten Ilić tvrdi da je juče u 19.30 sati od vlasti Jermenije dobijeno odobrenje za sletanje.

„S obzirom da naš avion nema direktan let do Jerevana, planirali smo sletanje u Burgas, gde smo, po sletanju i posle punjenja goriva i pripreme za poletanje u Jerevan, od bugarske kontrole leta dobili obaveštenje da nam nije dozvoljen let preko Turske“, naveo je Ilić.

I on je u izjavi novinarima potvrdio da su čekali četiri sata i da nisu dobili obrazloženje zašto nije dobijena dozvola od Turske za prelet preko njihove teritorije, javila je Fena.

Dodik je, na poziv predsednika Jermenije Serža Sargsjana, danas krenuo u Jerevan, gde je trebalo od danas do 24. aprila da učestvuje u manifestacijama posvećenim obeležavanju 100 godina od genocida nad Jermenima.

Dodik je nedavno u Narodnu skupštinu Republike Srpske uputio tekst Deklaracije o priznavanju genocida nad Jermenima od 1915. do 1917. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: