Gašić otkazao Radiću zbog kritika?

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da ima saznanja da je ministar odbrane Bratislav Gašić naložio vojnom listu "Odbrana" da prekine saradnju sa njim.

Izvor: B92

Petak, 17.04.2015.

10:08

Default images
Foto: Tanjug

U izjavi agenciji Beta, Radić je rekao da ima saznanja da je lično Gašić naredio da "Odbrana" ne objavljuje njegove tekstova jer je on u javnosti postavljao pitanje moralne odgovornosti i potencijalne smene ministra nakon nesreće u kojoj su poginula četvorica pripadnika vojske, dvojica medicinskih radnika iz Novog Pazara i jedna beba.

U novom broju "Odbrane", koji je izašao u četvrtak 16. aprila, nema Radićevih tekstova.

Na pitanje agenciji Beta o tom slučaju, u Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane zatraženo je da Beta svoja pitanja dostavi pisanim putem.

Radić je dodao da su problemi sa aktuelnim menadžmentom ministarstva počeli u oktobru 2014. godine zbog kritika oko troškova vojne parade i zbog kritika prikrivanja zajedničke vežbe sa ruskom vojskom održane u novembru te godine.

On je dodao da mu odluku o prekidu saradnje niko nije formalno saopštio ali da su se njegove sumnje da bi do toga moglo doći potvrdile kada ga niko nije pozvao da ljudima koji se bave tehničkim prelomom magazina dostavi potpise fotografija za njegov tekst koji je bio predviđen za naredni broj, što je, inače, bila ustaljena praksa.

"Za prethodni broj 'Arsenala' (dodatak 'Odbrane') pisao sam tekst o upotrebi aviona MiG-21 PFM u jugoslovenskom vazduhoplovstvu. Zbog dužine, tekst je podeljen na dva dela a drugi deo je bio planiran za novi broj. Međutim, nisu me kontaktirali da im dostavim potpise fotografija, što se uvek ranije dešavalo, a iz svojih izvora saznao sam da im je naloženo da prekinu saradnju sa mnom", rekao je Radić.

Radić je naveo da je za "Odbranu" pisao redovno od 2007. godine i da je za taj magazin Ministarstva odbrane napisao nekoliko stotina tekstova.

U pitanju je bila spoljno-politička kolumna, pisana iz ugla bezbednosti, kao i istorijski tekstovi o naoružanju koje je bilo u upotrebi u jugoslovenskoj i srpskoj vojsci, odnosno tekstovi koji se ni na koji način nisu ticali dnevne politike u Srbiji.

Analitičar je posebno istakao da je sa ljudima iz "Odbrane" uvek imao odličnu saradnju, da su se oni ponašali veoma profesionalno i da nikada ni sa jedne strane nije bilo zamerki.

Na njegovo raspitivanje u Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane da sazna u čemu je problem, niko nije želeo da mu decidirano odgovori.

"U 'Odbrani' su imali stav da su spremni da mi obezbede onoliko prostora koliko ima teksta, a odličnu saradnju imali smo i kada je u pitanju izdavanje knjiga u vojnoj izdavačkoj kući. Menjali su se urednici i ministri odbrane i nije bilo nikakvih problema", rekao je Radić.

On je dodao da njegova motivacija da piše za vojni list nije bila finansijska, jer su "honorari zanemarljivi", već je to samo stvar prestiža i sklonosti koju oseća prema vojnim temama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: