Na strani ID najviše boraca sa KiM

Kosovo i Metohija prva je na listi po broju boraca koji ratuju u Siriji, Iraku i drugim islamskim državama sa 125 ratnika na milion stanovnika.

Izvor: B92

Sreda, 15.04.2015.

10:40

Default images
Foto: Beta/AP

Sledi Bosna i Hercegovina sa 85 osoba, pokazao je izveštaj kosovskog Centra za studije i bezbednost.

Prema pisanju prištinske "Koha ditore", izveštaj se bavi islamskim ekstremizmom, a kao razlog odlaska Kosovara na strana ratišta se navodi "tekfirska" ideologija, koja se u južnoj srpskoj pokrajini nastanila još 2005. godine.

Doneli su je, navodi se, imami iz Skoplja koji su žrtve te ideologije postali tokom njihovih studija u Egiptu.

Napominje se da grupa ovih ekstremista nije velika, ali da predstavlja pretnju i opasnost za bezbednost Kosova, navodi se u izveštaju u kome je analizirano stanje više od 20 zemalja Evrope, SAD, Rusije i Turske.

Do sredine januara ove godine, na primer, sa Kosova su put Sirije i Iraka otišla ukupno 232 borca koji su se priključili najradikalnijim grupama u tim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: