Porošenko objavio "rat" oligarsima

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je u Kijevu da neće dopustiti oligarsima da "prave haos" u Ukrajini.

Izvor: B92

Subota, 28.03.2015.

21:08

Default images
foto: Beta/AP

Lider države koja se suočava sa velikom krizom je reagovao posle ostvake guvernera oblasti na istoku Ukrajine, milijardera Igora Kolomojskog, zbog spora s vladom u Kijevu.

"Kao predsednik, neću dozvoliti sukob unutar vlasti. Moj prioritet je borba protiv oligarha", rekao je Porošenko u intervjuu privatnoj televiziji ICTV.

Kolomojski, koji je finansirao i dobrovoljačke jedinice za borbu s proruskim separatistima na istoku zemlje, podneo je ostavku na mesto guvernera Dnjepropetrovska.

Ukrajinska vlada je prošle nedelje, u nastojanju da oslabi uticaj ukrajinskih oligarha, u parlamentu progurala zakon koji se u osnovi svodi na preuzimanje kontrole nad naftnom i gasnom kompanijom u kojoj Kolomojski ima značajan udeo.

On je reagovao slanjem naoružane grupe da zauzme kancelarije dve energetske kompanije u Kijevu. Bivši guverner Dnjepropetrovska je i ranije koristio nasilnu taktiku u svojim poslovnim aktivnostima.

Kolomojski je, takođe, svoje bogatstvo, koje Forbs procenjuje na 1,3 milijarde dolara, koristio za finansiranje dobrovljačkih odreda za borbu s pobunjenicima na istoku Ukrajine. Mada su te jedinice bile pod kontrolom vlade, on je i dalje imao značajan uticaj na njih.

Ukrajinski tajkuni su se obogatili 1990-ih godina pošto je Ukrajina stekla nezavisnost i otvoreno koristili svoje ogromno bogatstvo za uticaj na političare i vladu.

I sam Porošenko je milijarder i još nije odustao svog posla u industriji čokolade uprkos izbornim obećanjima da se više neće baviti biznisom ako postane predsednik države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: