"Razvijamo svestrane odnose sa ALB"

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da uprkos razlikama, Beograd razvija svestrane odnose sa Albanijom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

15:23

Default images
Foto: Beta/AP

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je u razgovoru sa ambasadorom Albanije u Srbiji IIjirom Bočkom opredeljenje Beograda da, uprkos postojećim razlikama, razvija svestrane odnose sa Albanijom kao susednom zemljom na bazi zajedničkih interesa.

Dačić i Bočka su razgovarali o saradnji dve zemlje u oblastima od obostranog interesa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je ocenio da bi radi relaksacije odnosa bilo korisno da dve zemlje u dogledno vreme potpišu odgovarajući sporazum o zaštiti manjina, i dodao da je Srbija zainteresovana za zaokruživanje ugovorno-pravne osnove saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

Šef srpske diplomatije je ukazao da je potvrda našeg opredeljenja za razvoj odnosa niz uzajamnih poseta koje su realizovane u poslednje vreme, počev od posete premijera Albanije Edija Rame Beogradu, zatim niza poseta na ministarskom nivou do predstojeće posete predsednice Narodne skupštine Srbije Maje Gojković Tirani.

Tokom današnjeg sastanka, obe strane su ocenile da nisu iskorišćene velike mogućnosti za povećanje međusobne robne razmene i da bi dogovoreni sastanak međuvladinog Komiteta za trgovinu i ekonomsku saradnju i održavanje biznis foruma u aprilu ove godine trebalo da doprinese da se ovaj nedostatak i drugi problemi u ekonomskoj razmeni prevaziđu.

Ministar Dačić je naglasio interes Srbije za saradnju u nizu regionalnih projekata.

To se posebno odnosi na bilateralne projekte u oblasti infrastrukture, energetike, turizma i drugim oblastima.

U razgovoru je razmotrena saradnja dve zemlje i na multilateralnom planu i uloga Srbije u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u, zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: