Varšava:Protest Rusa zbog spomenika

Ambasada Rusije u Varšavi zatražila je objašnjenje za odluku gradskih vlasti da ne vrate na staro mesto Spomenik poljsko-sovjetskog bratstva po oružju.

Izvor: B92

Petak, 27.02.2015.

10:51

Default images

Spomenik, koji građani Varšave zovu Četiri spavača stajao je na Vilenjskom trgu u poljskoj prestonici od 1945. godine. kao posveta borbi i Poljaka i crvenoarmejaca protiv nacističke Nemačke, ali je 2011. godine demontiran i uklonjen iz šireg centra zbog izgradnje nove linije varšavskog metroa.

Inače, spomenik je u vremenima zatezanja odnosa Varšave i Moskve često bio meta protesta i zahteva da se ukloni.

Gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevič Valc zatražila je pre nekoliko dana da se spomenik nakon konzerviranja ne vraća na staro mesto već smesti u muzej, a gradski odbornici odlučili su juče definitivno da se spomenik poljsko-sovjetskom bratstvu po oružju na ulice ne vrati.

Ambasada Rusije podsetila je sada da su vlasti Varšave obećale da će spomenik biti vraćen na trg a da još od decembra prošle godine čeka odgovor od poljskog Saveta za zaštitu pamćenja, ratova i herojstva na pismo u kome je ambasada pitala kakva će definitivno biti sudbina tog spomenika.

Protiv povratka spomenika izlivenog od nemačke municije, sa napisom "Slava herojima sovjetske armije, drugovima po oružju koji su položili živote za slobodu i nezavisnost poljskog naroda", najglasniju kampanju vodili su opozicioni konzervativci bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog a protestovali su i žitelji okolnih četvrti.

Mnogi Varšavljani su, medjutim, na spomenik navikli i nadenuli mu ime Četiri spavača, po kipovima vojnika na njemu. Oni ne smatraju da spomenik treba da bude žrtva zategnutih poljsko-ruskih odnosa.

"Šteta, ja volim taj spomenik. Da nije bilo Crvene armije ja sada ne bih sedeo ovde. Rusi su nas spasili od holokausta", kritikovao je odluku Varšave poznati nekadašnji poljski disident, savetnik predsednika Poljske, Henrik Vujec.

On je podsetio danas u Radiju ZET da je Crvena armija oslobodila zloglasni nacistički koncentracioni logor Majdanek u kome je bio zarobljen zajedno sa porodicom i čudom uspeo da preživi pakao neljudskih uslova i genocid.

"Nakon ulaska Rusa u Poljsku možda je počela nesloboda ali završilo je ubijanje", kazao je Vujec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: