DNR: Povučeno 90% teškog naoružanja

Samoproklamovana Donjecka Narodna Republika (DNR) povukla je 90 odsto teškog naoružanja sa linije razgraničenja u istočnoj Ukrajini.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

18:48

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

"Prema dogovoru iz Minska od 12. februara, snage DNR su povukle teško naoružanje na dogovorenu udaljenost. Povukli smo 90 odsto naoružanja, kao što su artiljerija, minobacači i sl.", izjavio je šef DNR Aleksandrar Zaharčenko, a prenosi Tass.

Rusko ministarstvo inostranih poslova apeluje na strane u konfliktu i na spacijalnu posmatračku misiju OEBS-a u Ukrajini da obezbede punu saglasnost sa dogovorom postignutim u Minsku, navodi se u saopštenju tog ministarstva, koje prenosi Tass.

U saopštenju se ističe da je pomenuto ministarstvo sa zadovoljstvom primilo izveštaj specijalne posmatračke misije OEBS-a u kojem se navode činjenice o povlačenju teškog naoružanja "odbrambenih snaga" sa istočnog i južnog sektora linije kontakta.

Generalštab ukrajinske vojske izdao je danas saopštenje u kojem se kaže da je počelo povlačenje teškog naoružanja sa demarkacione linije na istoku Ukrajine, javio je Tass.

Kijev je počeo danas povlačenje "artiljerijskog oruđa kalibra 100 mm sa demarkacione linije", preneo je saopštenje vojske list "Ukrajinska pravda".

Agencija Rojters je prenela izveštaj ukrajinske vojske da drugi dan uzastopno nije pretrpela žrtve na frontu, što je znak da se poštuje dogovoren prekid vatre.

Lider samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) Igor Plotnicki izjavio je ranije danas da ta republika ispunjava obavezu povlačenja teškog naoružanja sa linije razdvajanja kijevske vojske i proruskih snaga, u skladu sa sporazumima iz Minska i da je iz nje povučeno skoro 80 odsto teškog naoružanja.

"Povlačenje teškog naoružanja je kompletirano 80 odsto, a to je potvrdila i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju", rekao je Plotnicki.
Vojni predstavnik Kijeva Andrej Lisenko rekao je u utorak da će Kijev početi povlačenje teškog naoružanja sa linije razdvajanja ukoliko se prekid vatre poštuje dva dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: