Ko plaća dolazak Blerovog savetnika

EU nije finansirala predavanje u Vladi Srbije savetnika bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Alistera Kembela, kažu za Danas u Delegaciji EU u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 11.02.2015.

07:30

Default images
Foto: wikipedia.org/Chatham House

Kembel je u januaru održao predavanje za zaposlene u službama za odnose sa javnošću u državnim organima.

Kako Danas piše, u Vladi Srbije su potvrdili tvrdnje delegacije EU, precizirajući da je angažovanje Kembela i organizacije „Tony Blair Associates“ na formiranju kabineta premijera Aleksandra Vučića finansirano iz sredstava UAE, na osnovu međudržavnog sporazuma UAE i Srbije.

Danasu je iz Delegacije EU upućen dopis u kome se navodi da informacija o finansiranju Kembelovog predavanja nije tačna.

"Obaveštavamo vas da EU iz svojih fondova nije finansirala navedeno predavanje, niti organizaciju koja je to predavanje realizovala", navodi se u dopisu.

Kako je Danasu nezvanično rečeno, s obzirom na to da je tekst u Danasu objavljen prošle sedmice, Delegacija EU reaguje tek sada, pošto su nekoliko dana proveravali sve moguće projekte vezane za stručno usavršavanje u državnoj administraciji.

Pretraga je bila detaljna, kako bi se utvrdilo da nije reč o nekoj aktivnosti unutar već postojećih projekata. Međutim, ne postoji nikakva veza sa projektima koje finansira EU sa predavanjem Alistera Kembela.

Izvori iz Vlade Srbije su za Danas objasnili da je predavanje održano u okviru "programa usavršavanja interne i eksterne komunikacije zaposlenih u državnoj upravi i da se finansira iz fondova EU i Ujedinjenih Arapskih Emirata". Međutim, kasnije je našem listu precizirano da projekat u kome je predavanje održao Kembel finansiraju samo UAE.

Izvor iz Vlade Srbije u ponovnom kontaktu sa novinarima Danasa potvrdio je da EU nema nikakve veze sa tim predavanjem, odnosno da je angažovanje Kembela kao i organizacije „Tony Blair Associates“ na formiranju kabineta premijera Aleksandra Vučića finansirano isključivo iz sredstava UAE, na osnovu međudržavnog sporazuma UAE i Srbije.

U tom slučaju, kako je Danasu objašnjeno u Vladi, Zakon o javnim nabavkama se ne primenjuje jer međudržavni ugovor ima veću pravnu snagu.

Vlada Srbije angažovala je konsultantsku kuću bivšeg britanskog premijera Tonija Blera za pomoć u formiranju stručnih timova u okviru kabineta premijera Aleksandra Vučića, a troškovi tih usluga biće pokriveni iz fondova Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako listu rečeno u Nemanjinoj 11, Vlada Srbije će primeniti model rada kabineta premijera od organizacije „Tony Blair Associates“ koji funkcioniše pomoću „delivery unit“, odnosno osoba ili timova koji su zaduženi za ispunjavanje ciljeva u različitim oblastima i za povezivanje svih institucija koje su angažovane na istim projektima.

Predavanje Alistera Kembela, savetnika za medije Tonija Blera, pi-arovima u Vladi Srbije, koje se održalo krajem januara upravo je jedan od delova tog projekta.

Pojedine organizacije, poput Transparentnosti Srbije postavile su pitanje zbog čega podaci o donacijama UAE nisu dostupni javnosti.

"Moguće je da jednostavno nikakav ugovor još nije ni sklopljen pa da se zbog toga ti podaci ne vide. A da je to inicijalno predavanje organizovano iz sredstava tog donatora i da su samo državni službenici bili pozvani da prisustvuju tom predavanju. Moguće je, dakle, da nikakav ugovor još nije zaključen", ocenjuje za Danas Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.

On, međutim, navodi da za svaku "nabavljenu uslugu", po Zakonu o javnim nabavkama, mora da bude raspisana neka procedura iz tog zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: