Borac protiv mafije na čelu Italije

Sudija Ustavnog suda Serđo Matarela (73), poznat po borbi protiv mafije i reputaciji čoveka od integriteta, izabran je danas za novog, 12. predsednika Italije.

Izvor: B92

Subota, 31.01.2015.

13:25

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Matarela, koji je trenutno član vladajuće Demokratske partije (PD), bivši je demohrišćanin sa Sicilije koji je ušao u parlament nakon što je njegovog starijeg brata Pjersantija, tadašnjeg regionalnog predsednika ovog ostrva, ubila mafija 1980.

Nekoliko puta je bio na ministarskoj dužnosti u vladama i desnog i levog centra, a sudija je Ustavnog suda od 2011. godine.

Italijanski premijer Mateo Renci, koji je podržao Matarelu, rekao je da za svog kandidata da je reč o "poštenom političaru", prenela je ANSA.

Matarela je prvi put izabran u Donji dom parlamenta 1983. kao levičarski član Hrišćanskih demokrata (DC) stranke koja se raspala početkom devedesetih u jeku korupcionaškog skandala, da bi se kasnije pridružio PD.

Bio je ministar za parlamentarna pitanja i kasnije, u vladi premijera Djulija Andreotija, ministar obrazovanja, a ostavku je podneo 1990. kada je parlament usvojio zakon kojim se liberalizuje medijska scena u Italiji. Kritičari navode da je ovaj zakon dao značajnu prednost poslovnim interesima bivšeg premijera Silvija Berluskonija, koji je svoje bogatstvo stekao zahvaljujući medijskoj imperiji.

Berluskoni, na čelu stranke Napred Italijo izrazio je u četvrtak protivljenje kandidaturi Matarele, što su neki komentatori doveli u vezu sa tim događajem.

Renci je, s druge strane, isti događaj prikazao kao svetli primer Matarelinog integriteta.

Ostavka nije značila njegovo povlačenje iz politike, čak ni u periodu dok je bio direktor lista "Il Popolo", od 1992 do 1994.

Tokom tog perioda, 1993. sačinio je nacrt zakona o novom izbornom sistemu, koji je desetak godina kasnije Berluskoni zamenio.

Nakon opštih izbora 1996. bio je šef parlamentarnog komiteta Narodne partije i kasnije zamenik premijera u vladi premijera Masima D'Aleme.

Posle toga bio je ministar odbrane, kada su učinjene značajne promene u vojnom sistemu Italije, uključujući ukidanje vojne obaveze.

Mediji pišu da je Matarela neobično povučen kao političar, katolik u privatnom životu, ali sekularni političar.

Retko se pojavljivao u medijima i nema zvanični profil na društvenim mrežama, poput Tvitera.

Prema neformalnim podacima tokom protekle decenije, javno je govorio i bio na naslovnim stranicama svega 29 puta.

Matarela je za šefa države izabran posle tri neuspela kruga glasanja u italijanskom parlamentu.

Dosadašnji predsednik Djorđo Napolitano (89), koji je na toj funkciji proveo devet godina, 14. januara je podneo ostavku.

Prema bivšem premijeru Enriku Leti, Matarela "će biti odličan predsednik, katolička verzija Napolitana, sa velikim autoritetom", naveo je AFP.

Udovac od 2012, Matarela ima dva sina i ćerku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: