Japan i Jordan zajedno protiv ID

Japan i dalje radi sa Jordanom na oslobađanju japanskog novinara i jordanskog pilota koje zajedno drže zatočene džihadisti Islamske države.

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

09:04

Default images
Foto: Beta/AP

To su saopštili zvaničnici nekoliko dana posle pogubljena drugog japanskog taoca.

Džihadisti su obezglavili japanskog taoca, preduzimača Haruna Jukavu prošle nedelje pošto je istekao dat rok od 72 sata da se isplati 200 miliona dolara na ime otkupa.

"Obe zemlje tesno sarađuju na povratku svakog od njih u njihove zemlje. I oslobađanje jordanskog pilota je pitanje za Japan", izjavio je zamenik japanskog ministra inostranih poslova Jasuhide Nakajame u Amanu, prenela je agencija AFP.

U saopštenju japanskog ministarštvo navodi se da je jordanski kralj Abdulah obećao punu saradnju sa Japanom kako bi se osiguralo oslobađanje Kenza Gota 47-godišnjeg novinara.

Međutim, japanski mediji su izvestili da je Amanu verovatno prioritet oslobađanje njihovog pilota.

AFP navodi da će se Japan verovatno suočiti sa otporom iz Vašingtona oko bilo kakve vrste trampe" u cilju oslobađanaj taoca.

Upitana o nedavnim dešavanjima, portparol Stejt departmenta Džen Psaki je odgovorila da je razmena zarobljenika "u istoj kategoriji kao plaćanje otkupnine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: