Er Srbija o kvaru, ministarka-vatra

Tokom jutrošnjeg leta Er Srbije iz Beograda za Banjaluku, pet minuta nakon poletanja ustanovljen je tehnički problem i letelica se vratila, saopštava kompanija.

Izvor: B92, Beta

Subota, 17.01.2015.

12:00

Default images
Foto: Beta, arhiva

Mediji su preneli izjave ministarke saobraćaja i Direktorata civilnog vazduhoplovstva da se jedan od motora aviona zapalio i da se istražuju uzroci.

U saopštenju Er Srbije se navodi da bezbednost letenja ni u jednom trenutku nije dovodena u pitanje, te da su svi putnici zbrinuti i već su stigli na svoje odredište.

"Svi članovi posade su postupili po relevantnim propisanim procedurama, nakon čega je kapetan doneo odluku da avion vrati na beogradski aerodrom 'Nikola Tesla'”, navodi se u saopštenju.

Iz mera predostrožnosti, sve aerodromske službe bile su u pripravnosti, što je inače standardna procedura u sličnim okolnostima, navodi se u saopštenju i dodaje da će uzroci tehničkog problema biće naknadno utvrđeni od nadležnih službi.

"Na jutrošnjem redovnom letu "Er Srbije" iz Beograda za Banjaluku došlo je do tehničkih problema, avion je vraćen na aerodrom i odvežen do JAT tehnike. Posle detaljnog uviđaja utvrđeno je da se ovaj incident ne može kvalifikovati kao udes ili obiljna nezgoda i on se tretira od strane same kompanije uz pratnju Direktorata civilnog vazduhoplovstva“, rekao je u Vestima B92 Nebojša Petrović, direktor Centra za istraživanje uzroka nesreća. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, rekla je da se avionu "Er Srbije" na putu za Banjaluku zapalio motor i da je hitno prizemljen.

Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da niko od putnika nije povređen, a da se uzroci kvara na motoru istražuju.

Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić kazao je da je moguće da se motor zapali nakon poletanja.

"Ovakve stvari se obično dese kada se dozira veća količina goriva, a deo goriva ne sagori potpuno u cevi, što može da izazove plamen na motoru", naveo je Ilić.

On je rekao da je posada odgovorno postupila.

Avion Er Srbije koji je jutros poleteo iz Beograda za Banjuluku, vraćen je na Beogradski aerodrom zbog tehničkog kvara, izjavila je, ranije danas, PR kompanije Maja Gedošev.

Gedošev je navela da je pilot 20 minuta posle poletanja, procenio da je povratak na beogradski aerodrom najbezbedniji za putnike. Ona je demantovala pisanje pojedinih medija da se zapalio jedan motor i istakla da se ništa ni u avionu, ni na njemu nije zapalilo i da nije bilo nikakve vatre.

Mediji su ranije javili da se avionu "Er Srbije" tipa ATR oznake JU 100 na putu za Banjaluku zapalio motor i da je hitno prizemljen nazad u Surčin.

Incident se dogodio oko 7:15 h, a inspektori Direktorata civilnog vazduhoplovstva trenutno vrše inspekciju aviona, pišu mediji.

"Pilot je primetio da jedan od motora na avionu gori, dok je letelica i dalje bila u fazi penjanja, na visini od oko 8000 stopa. Odmah ga je isključio i sa jednim motorom se vratio na aerodrom "Nikola Tesla", gde je bezbedno sleteo. U avionu je bilo oko 20 putnika, koji nisu povređeni. Sve je urađeno po proceduri", rekla je za "Blic" Katarina Andrić MIlosavljević iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Ona je dodala da su inspektori Direktorata odmah nakon incidenta izašli na teren kako bi otkrili uzrok kvara motora.

Kako "Blic" saznaje, putnici sa ovog leta preusmereni su na drugu liniju, i trebalo bi da su već stigli u Banja Luku. To potvrđuju i podaci sa sajta aerodroma "Nikola Telsa", na kojima stoji da su putnici na letu za Banjaluku otišli u 9.09.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: