Palestinci će tužiti Izrael MKS-u

Palestinci su objavili da su se pridružili Međunarodnom krivičnom sudu kako bi tužili Izrael za ratne zočine.

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2014.

19:07

Default images

Oni su to učinili nakon što je sinoć u Savetu bezbednosti UN odbijena palestinska rezolucija koja poziva na izraelsko povlačenje u roku od tri godine. Ovaj potez palestinskog predsednika Mahmuda Abasa mogao bi da izazove ljutiti odgovor Izraela i diplomatski sukob sa SAD, navodi Asošijeted pres.

Abas se našao pod jakim pritiskom kod kuće da preduzme akciju protiv Izraela nakon čitavih meseci napetosti posle kraha mirovnih pregovora u aprilu, sedmonedeljnog rata između Izraela i Hamasa u Gazi, niza smrtonosnih izraelskih napada i izraelskih ograničenja na pristup Palestincima ključnom muslimanskom svetom mestu u Jerusalimu.

Sinoćnji poraz u SB je još više pojačao taj pritisak. "Mi želimo da se žalimo. Postoji agresija protiv nas, protiv naše zemlje. Savet bezbednosti naš je razočarao", rekao je Abas na sastanku palestinskog rukovodstva u Ramali na Zapadnoj obali.

Palestinski lider je još ranije pretio da će se pridružiti MKS-u ako rezolucija ne bude usvojena.

Nakon dve decenije neuspelih, često prekidanih pregovora o miru, Palestinci su izgubili iluzije i rešili da traže međunarodno priznanje svoje nezavisnosti u raznim globalnim telima.

Njihva kampanja nije izmenila situaciju na terenu ali oni veruju da će jaka međunarodna podrška primorati Izrael da omogući stvaranje palestinske države na Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i istočnom Jerusalimu, koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Izrael tvrdi da se palestinska nezavisnost može postići samo kroz pregovore i protivi se palestinskoj diplomatskoj kampanji, ističući da je to pokušaj da se pregovarčki sto zaobiđe.

Palestinci su veliku pobedu izvojevali novembra 2012. kada je Genaralna skupština UN pristala da se njihiv status unapredi od entiteta posmatrača u državu nečlanicu u svetskom telu. To im je omogućilo da se pridruže desetinama međunarodnih sprazuma i agencija.

Ipak, učlanjenje u MKS označava veliki preokret Abasovih odnosa s Izraelom od napetih u otvoreno neprijateljske, konstatuje AP. Abas je time pretio od 2012, ali se uzdržao pod pritiskom SAD i Izraela.

Palestinci bi sada mogli da tuže Izrael zbog širenja jevrejskih naselja na okupiranoj zemlji i za ratne zločine zbog vojne aktivnosti.

Izrael za sada nije reagovao na najnoviji potez, a izraelska štampa navodi da je Abas potpisao danas 22 međunarodna sporazuma, uključujući Rimskis statut, osnivački dokument Međunarodnog krivičnog suda.Taj potez, kako tumače isti mediji, Palestince približava članstvu u stalnom svetskom tribunalu za ratne zločine.

"Mi čvrsto verujemo da diplomatija, uključujući pristup sporazumima i međunarodnim organizacijama jeste pravo palestinskog naroda. Nakon satanka najavićemo naše momentalne buduće korake", saopštio je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat uoči sastanka u Ramali. Za rezoluciju je glasalo sinoć osam zemalja, jedna manje od potrebnog minimuma da bi bila usvojena, dve su bile protiv i pet se uzdržalo. SAD su najavile veto u slučaju da se za dokument izjasni dovoljan broj od 15 članica SB UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: