Kurti: Kosovo je nokautirano

Aljbin Kurti kaže da je "država Kosovo nokautirana" pošto se na dijalog sa Srbijom gleda kao na jednu od glavnih obaveza kosovskih institucija.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.12.2014.

17:49

Default images

"Ako Kosovu viču na uvo 'dijalog sa Srbijom', onda država Kosovo može da dobije infarkt. Mi treba da se prvo podignemo na kolena, ali to se neće desiti sa koalicijom DPK - DSK, koja je uspostavljena da bi nastavila tragom prethodne Tačijeve vlade", rekao je lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti za Radio "Slobodna Evropa".

"Nama je neophodno da vratimo dostojanstvo, suverenitet, teritorijalni integritet Kosova, a to se ne može učiniti nastavljajući trgovinu Tačija sa Srbijom, kojom prilikom Tači lično ostaje daleko od zatvora, a Srbija se približava Evropskoj uniji", rekao je Kurti.

Potvrđujući da je "Samoopredeljenje" protiv formiranja specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, Kurti je naveo da, ako kažeš da si za taj sud, "daješ blanko ček totalno nedogovorno".

"Da ne zaboravimo da ne znamo ni statut, ni strukturu, ni misiju niti sastav, ali ni sadržinu, ni finansiranje tog specijalnog suda", rekao je on i dodao: "Mi imamo potrebu za univerzalnom pravdom, a ne za specijalnim sudovima".

"Mi znamo da je Kosovo bilo žrtva društva i znamo da je Srbija bila agresor, ali takođe znam da ima interesa raznih segmenata iz inostranstva da promene tu istorijsku cinjenicu. Za sve individualne zločine učinjenje na Kosovu treba imati individualnu odgovornost", rekao je lider pokreta "Samoopredeljenje".

"Kada je Euleks trebao da polaže račune za 1,5 milijardi evra od evropskih poreznika, koje je trošio tokom ovih šest godina, sada želi da formira nove sudove", rekao je Kurti i dodao da je to "apsolutno neprihvatljivo".

Prema njegovom mišljenju, "političari Kosova trebalo je da budu u zatvoru zbog učinjenog zločina nad mirom, koji znaju svi stranci, a ne za ratne zločine, koje je izmislio neki stranac".

Odgovarajući na pitanje o organizovanju demonstracija i da li može da kontroliše eventualne demonstracije, Kurti je rekao da "veruje da situacija na Kosovu ide ka eksploziji".

"Mi smo imali veoma mali ekonomski rast, realno 2,5 posto ove godine, koia je zavisan od javne i privatne potrošnje porodica. Socijalni mir je sve lošiji i održava se od doznaka naše dijaspore. Oni koji treba da se plaše eksplozije situacije na Kosovu nikako nisu građani, nego isključivo korumpirana vlast", naveo je Kurti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: