"150 potpisa za očuvanje R.Srpske"

Peticiju za očuvanje Republike Srpske do sada je potpisalo više od 150 istaknutih ličnosti i organizacija u Srbiji, saopštila je DSS.

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

14:54

Default images

U saopštenju se navodi da su među 150 potpisnika istaknuti srpski intelektualci, akademici, profesori, književnici i vodeći "predstavnici patriotskih političkih organizacija u Srbiji - DSS, Pokreta Dveri, Srpske radikalne stranke".

Odluka o pokretanju ove peticije doneta je na zajedničkom sastanku DS S, Dveri i istaknutih srpskih intelektualaca prošle nedelje i, kako se navodi, predstavlja još jednu u nizu zajedničkih aktivnosti patriotskih političkih snaga u Srbiji.

U apelu javnosti, državnim zvanicnicima i stranačkim vođama RS izražava se duboka zabrinutost za sudbinu RS, "kao jedine prave pobede srpskog naroda u poslednjim decenijama, slobodni smo da zamolimo sve srpske političke činioce da se pridržavaju neodstupnih zahteva".

"Ustavni status RS, uspostavljen u Dejtonu 1995. godine, ne sme se ni po koju cenu menjati na štetu srpskih nacionalnih interesa; postojeće nadležnosti RS, bitno smanjene protivustavnim odlukama Visokog predstavnika, ne smeju se dalje smanjivati zarad jačanja i proširivanja nadležnosti središnjih vlasti Bosne i Hercegovine u Sarajevu", zahtevi su peticije.

Trebalo bi, kako se dalje navodi, sve učiniti da se povrate dejtonske nadležnosti RS, a najpre treba tražiti ukidanje Suda BiH kao krivičnog suda kojim se derogira nadležnost sudstva u oba entiteta.

U pogledu očuvanja izvornog ustavnog statusa i postojećih nadležnosti RS treba po svaku cenu sprečiti bilo kakvu pukotinu, a kamoli raskol u srpskoj političkoj i stranačkoj eliti, kao i učešće u bilo kom nivou vlasti na štetu srpskog naroda, zahtevaju potpisnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: