Poruka iz EU očekivana ili neuspeh?

Srbija nije bila kočničar u primeni Briselskog sporazuma, povoljno je što EU hvali reforme, kaže Aleksandra Đurović. Borislav Stefanović: Ovo je neuspeh Vlade.

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

20:46

Default images

Srbija i dalje čeka na datum za početak pregovora sa EU. Ipak, za Beograd je dovoljna vest da nema novih uslova bar kada je reč o Poglavlju 35.

O ovoj temi govorili su gosti Vesti TV B92 Aleksandra Đurović iz SNS-a, inače šefica delegacije Srbije u Savetu Evrope, i Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije.

"Ono što smatram da je važno je da Briselski sporazum bude implementiran... Mi, kao zemlja nismo bili kočničar, šest meseci posle izbora nije bila formirana vlada u Prištini", kaže Đurovićeva.

Izuzetno je povoljno to što su pohvaljene reforme koje je Srbija sprovela, najpre ekonomske reforme, reforme javne uprave, vladavina prava, dodala je ona.

Đurovićeva je rekla da očekuje da će, u narednom periodu, kada budu nastavljeni pregovori s Prištinom, biti otvorena i poglavlja.

Važno je da mi nastavimo reforme našeg društva i da ono što su standardi EU budu i standardi i naše zemlje, a time ćemo se i približiti Uniji, rekla je Đurovićeva. Borislav Stefanović kaže da je Vlada Srbije, što se tiče otvaranja poglavlja, imala preoptimističan pristup i da je najavljivala "samo što nije". On je rekao da je vest iz Brisela "neuspeh ove vlade, jer nisu uspeli nijedno poglavlje da otvore".

Stefanović kaže da "oni nisu bili u stanju da za godinu dana postave direktore kancelarije i tim za pregovore sa EU".

Stefanović je dodao da je vidno da je šefica pregovaračkog tima Srbije odsutna iz medija. Ovo je neuspeh - da li zbog nekompetentnosti ili zbog opuštenosti posle potpisivanja Briselskog sporazuma, rekao je Stefanović.

On je kazao da je otvaranje pregovora "dugo najavljivano, najviše od stranke ministarke Joksimović".

Poslanik SNS Vladimir Đukanović izjavio je ranije danas da postoji razočaranje zbog odluke EU da ne da zeleno svetlo Srbiji za otvaranje poglavlja do kraja godine.

Savet Evrope i Kosovo

Prvi zamenik premijera Kosova i ministar spoljnih poslova Hašim Tači izjavio, posle današnjeg sastanka s generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom, da je cilj Kosova da narednih meseci bude primljeno u Savet Evrope.

Komentarišući taj sastanak, Đurovićeva je ocenila da je u pitanju više poseta "kurtoazne prirode".

Što se Saveta Evrope tiče, dugo smo mogli iz Prištine da čujemo najave da će do toga doći, da će podneti aplikaciju za članstvo, to je najavljivao i prethodni ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, kaže Đurovićeva. Ona dodaje da se videlo da do toga nije došlo i da je to bilo upućeno samo domaćoj javnosti.

Kako je rekla, današnji sastanak novog šefa diplomatije Kosova Hašima Tačija sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom je bio "samo kurtoaznog karaktera", jer je Tači nedavno postao šef diplomatije.

"Od 47 članica Saveta Evrope čak 13 nije priznalo Kosovo, dvotrećinska većina je tesna, još kad se prenese na Parlamentarnu skupštinu SE, to je krupan zalogaj za Prištinu da dobije dvotrećinsku većinu", navodi Đurovićeva.

"Pitanje članstva u SE nije samo pitanje statusa nego nosi sa sobom čitav niz drugih pitanja kao što su poštovanje vladavine prava, demokratije, ljudskih i manjinskih prava, a to su polja na kojima Priština nema čime da se pohvali", rekla je Đurovićeva.

Srbija ima dobre kontakte u Savetu Evrope, čak i kad bi do toga došlo, ja bih bila angažovana da objasnim kolegama parlamentarcima iz drugih zemalja da bi pozitivan odgovor bio pogrešan, dodaje šefica delegacije Srbije u Savetu Evrope. Borko Stefanović je rekao da je saglasan sa Đurovićevom da su dve trećine članica priznale Kosovo, ali da je druga situacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Članstvo Prištine bi bilo ne samo gubitak za nas, već i za Prištinu, kaže on.

Bio bi to gubitak za Prištinu, jer bi Srbi sa Kosova onda mogli da tuže Prištinu sudu u Strazburu, i Prištini to ne bi odgovaralo zbog zahteva da im se isplate tražene vrste odšteta, dodao je.

"Nisam siguran da zato previše žure sa tom inicijativom, a mislim da bi već sada moglo to da se preglasa", zaključio je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: