Advokat sa Kosova ni ovde, ni tamo

Advokat Edvard Gaši, koji je član Advokatske komore Kosova, tvrdi da mu odnedavno nije dozvoljeno da zastupa stranke iz Srbije, pred srpskim institucijama.

Izvor: B92

Subota, 29.11.2014.

16:52

Default images

Obrazloženje da na to nema pravo, jer nije član Advokatske komore Srbije, Gaši smatra pravnim nonsensom.

Edvard Gaši, albanski je advokat, ima srpsko državljanstvo i član je Advokatske komore Kosova. Tvrdi da je prethodnih 15 godina, bez ikakvih problema zastupao srpske državljane pred institucijama u Srbiji, sve dok mu, kako kaže, iz neobjašnjivih razloga to pravo nije uskraćeno.

"Ako se posmatra Ustav Republike Srbije, govorim strogo formalno pravno, Kosovo je sastavni deo Republike Srbije. Međutim, vodi se politika dvostrukih standarda. Ja kao advokat, ne mogu zastupati stranke van teriotorije Kosova, što je totalni nonsens i apsurd", smatra Edvard Gaši, advokat.

S druge strane, u Advokatskoj komori Vojvodine, koja je u sastavu Komore Srbije, u ovome ne vide ništa čudno. Predsednik Srđan Sikimić podseća da upravo Ustav Srbije i Zakon o advokaturi, propisuju da advokati, da bi obavljali delatnost na teritoriji Srbije, moraju biti članovi Komore Srbije.

"Dakle, oni moraju poštovati zakone i propise ove zemlje, ne mogu se anarhično ponašati i lažno se predstavljati da su advokati ove zemlje, nisu. Ovako su oni u potpuno ilegalnom statusu kada je u pitanju advokatura, bez obzira što su državljani", kaže Srđan Sikimić, predsednik Advokatske komore Vojvodine.

Advokatska komora u Srbije u svom sastavu ima osam komora, a Ustavom i zakonom je predviđena i deveta, a to je komora Kosova i Metohije, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Ona, međutim, nikada nije konstituisana.

"Ali ta mogućnost nikada nije iskorišćena od strane kolega Kosova i Metohije, oni su trebali da se organizuju, da izaberu svoje organe i tako dalje, dakle mi imamo samo zakonsku mogućnost da se takva komora formira, ali ona nije formirana, navodi Sikimić.

Na Kosovu postoji samo Advokatska komora Kosova, osnovana 2009. godine, ali nju Srbija ne priznaje.

"Nema paralelnog organa kao što su paralelne srpske opštine izmeštene sa Kosova na teriotirji Republike Srbije, dakle nema paralelne Advokatske komore Kosova koja je izmeštena u Beogradu ili negde i ima svoje fantomske organe, to ne postoji", kaže Gaši.

Edvard Gaši tvrdi da za prethodnih 15 godina, nikada mu nijedna institucija u Srbiji nije osporila punomoćje zastupanja stranaka. Simptomatično je, kako kaže, što se to dešava prvi put i to u postupku protiv bivšeg pripadnika JSO, osumnjičenog za nedozvoljene polne radnje nad strankom koju zastupa Gaši.

"Stoji činjenica da je neko intervenisao i bespotrebno od toga napravio političko piutanje i pravni presedan", dodaje Gaši.

Činjenicu da je advokat s Kosova prethodnih 15 godina bez problema radio u Srbiji, iako nije član srpske komore, Srđan Sikimić obrazlaže greškom suda, te navodi da to, kako kaže, poprima obrise krivičnog dela neovlašćenog zastupanja i krivičnog dela nadripisarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: