Ivanov: ID snabdeva Evropu heroinom

Teroristička grupa Islamska država (ID) isporučuje polovinu ukupne količine heroina prisutne na tržištu Evrope, izjavio je Viktor Ivanov, javlja agencija Tass.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

17:26

Default images

Na sastanku Koordinacinog saveta Organizacija za kolektivnu bezbedost i saradnju (ODKB) - bezbednosne organizacije koju su 1992. osnovale pojedine članice bivšeg SSSR u Moskvi, direktor ruske Federalne službe za kontrolu cirkulacije droge Viktor Ivanov je naveo da je alarmantni ishod 13 godina vojne intervencije NATO u Avganistanu pojavljivanje dobroorganizovanih antivladinih oružanih formacija sa ukupno više od pola miliona naoružanih pripadnika.

S jedne strane, taj naoružani kontingent je logično uključen u vrlo profitabilnu proizvodnju droge - heroina i njen međunarodni tranzit a s druge, služi kao nepresušni izvor za regrutovanje plaćenika u regionalnim sukobima u Centralnoj Aziji i na Bliskom istoku.

"To je apsolutno očigledno da bez slamanja masovne avganistanske proizvodnje narkotika, (oružani) sukobi na tim prostorima ne mogu se rešiti. Taj obiman avganistanski tranzit heroina služi kao finansijska osnova za ID koja dolazi do ogromnih profita zahvaljujući proizvodnji polovine od ukupne količine heroina u Evropi, kroz destabilizaciju Iraka i nekoliko afričkih država", istakao Ivanov, navodi Tass.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: