Svaka druga žena trpi nasilje

Danas je u Srbiji obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Podsećamo, od početka godine u Srbiji je, u porodičnim svađama, ubijena 21 žena.

Izvor: Beta

Utorak, 25.11.2014.

19:16

Default images

Potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja i dodala da nasilje nije problem samo žrtve, već celog društva, koji se mora rešavati udruženim snagama.

Mihajlovićeva je najavila osnivanje Komiteta za borbu protiv nasilja u porodici koji će biti deo Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, ali i saradnju sa Ženskom parlamentarnom mrežom, civilnim sektorom, evropskim agencijama, ali i sa agencijom UN.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije ozbiljno shvata problem nasilja u porodici i planira rad na izmeni zakona, pomoć sigurnim kućama u Srbiji i podršku u edukaciji i ekonomskom osnaživanju žena žrtava porodičnog nasilja.

"Nasilje u porodici je naš zajednički problem i moramo da ga rešavamo zajedno", poručila je Zorana Mihajlović koja je i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

"Hoćemo da budemo dovoljno jaki, da poguramo promene zakona koji moraju da se prilagode sporazumima koji su neophodni da bi mogli da se borimo protiv nasilja nad ženama. Hoćemo da budemo zemlja koja je primerom pokazala da sa tim problemom može da se bori", zaključila je Mihajlovićeva

Mali potpisao zastavu solidarnosti sa ženama

Graðani i graðanke potpisali su se na zastavu solidarnosti koju je na Trgu postavila Mreža Žene protiv nasilja (Foto: Tanjug)
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisao je zastavu solidarnosti sa ženama koje su preživele muško nasiljem objavljeno je na sajtu Gradske uprave.

Mali je na Trgu Republike prisustvovao uličnoj akciji koju je organizovao Autonomni ženski centar povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

''Ovo je jedan od načina da podržimo žene koji su žrtve nasilja. Važno je da sistemski rešimo ovaj problem'', rekao je Mali.

Kako je navedeno, Autonomni ženski centar je organizacija koja više od dve decenije aktivno pomaže žrtvama nasilja i grad će nastojati da pruži svu neophodnu pomoć i podršku.

Akcija je deo kampanje ''Potpisujem'' koja se zalaže za primenu Istanbulske konvencije, a koju je Skupšina Srbije ratifikovala 2013. godine.

"Trn nasilniku, ženi svet"

Zastava solidarnosti na Trgu Republike u Beogradu (Foto: Tanjug)
Centar za socijalni rad Mladenovac i Udruženje građana Međunarodna mreža pomoći (IAN), povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, organizovali su danas tribinu i javnu akciju pod nazivom "Trn nasilniku, cvet ženi".

Učesnici tribine, koja je održana u prostorijama Centra za socijalni rad, poručili su da su stalni kontakti među nadležnim institucijama vrlo važni i korisni za njihov rad, navodi se u saopštenju Udruženja IAN.

V.D. direktor gradskog Centra za socijalni rad u Beogradu Vladimir Ilić istakao je značaj međusektorske saradnje u rešavanju ovog problema.

Advokat Marijana Kralj, ispred Udruženja IAN, istakla je da nasilje nad ženama predstavlja najmasovnije kršenje ljudskih prava u našem društvu.

"Žene su dominatna kategorija koja trpi nasilje u okviru nasilja u porodici, taj vid nasilja nije privatna stvar koja se rešava u porodici, već predstavlja širi društveni problem u čije rešavanje svi moramo uložiti napor", rekla je Kralj.

Javni tužilac Osnovnog suda u Mladenovcu Dragan Jovanović posebno je istakao odličnu saradnju na lokalnom nivou između suda, tužilaštva, Centra za socijalni rad i policije.

Predsednik Osnovnog suda u Mladenovcu Saša Isaković zaključio je da svima predstoji veliki i ozbiljan posao radi efikasnijeg odgovora države i njenih organa na nasilje u porodici.

U okviru akcije "Trn nasilniku, cvet ženi" na gradskom trgu u Mladenovcu ženama su deljene ruže i promotivni materijal, nastao u okviru projekta “Psihološko i pravno izlečenje žrtava porodičnog nasilja” sa ciljem da se razvije osetljivost prema problemu nasilja nad ženama u našem društvu.

Aktivistkinje IAN-a, kako se navodi, želele su da poklanjanjem ruža ženama pokažu kako se treba ponašati prema ženama i da kroz taj gest afirmišu nenasilno ponašanje prema ženama.

"Ruža kao cvet simbolično predstavlja ljubav, ali svojom trnovitom stabljikom opominje da onaj ko dobija ružu može biti i povređen. Zato smatramo da ženama pripada cvet, a nasilniku trnje", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: