Napadači na Rašu imaju 300 prijava

Pre dvadesetak dana dva maloletna dečaka uzrasta 10 i 11 godina napala su srpskog književnika i dugogodišnjeg televizijskog novinara Rašu Popova.

Izvor: B92

Utorak, 18.11.2014.

20:10

Default images

Dečaci su odranije poznati policiji, pošto su jednog starca u Deligradskoj ulici pretukli i opljačkali, posle čega je taj čovek preminuo.

Braća I. N. i J. N. imaju više od 300 prijava zbog razbojništava i krađa. Od juna o njima vodi računa Centar za socijalni rad.

U centru za B92 objašnajvaju da dečaci potiču iz problematične porodice.

"Oba dečaka u porodici su trpela zlostavljanje i zanemarivanje do te mere da im je u ranom uzrastu život počeo na ulici i to dodatno pogoršava efekte lopih uticaja", kaže Marija Milić, psiholog u Centru za socijalni rad. A loši uticaji kulminirali su pre nekoliko meseci kada su problematična braća opljačkala i pretukla starca u Beogradu koji je posle toga i preminuo.

Nekoliko dana kasnije napadnut je i književnik Raša Popov. U centru za socijalni rad tvrde da ih o ovom slučaju niko iz policije nije obavestio.

"Policija je duzna da ih nađe i kada ih nađe da ih smesti u institucije. To su domovi za decu bez staranja, ali oni su usavršili veštine za preživlajvanje na ulici i vrlo brzo pobegnu iz doma", kaže Marija Milić.

Braća su uigran tandem i predstavljaju ekstreman slučaj. Problem je što, po zakonu, oni ne mogu biti iza resetaka. U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja svesni su da će problem morati da rešavaju sa Ministarstvom pravde.

"Potrebno je u sklopu izmena i dopuna zakona o krivičnopravnoj zaštiti maloletnih učinioca krivičnih dela, kod Ministarstva pravde, inicirati i promene koje bi se odnosile na krivičnopravnu zaštitu maloletnih učinioca teških krivičnih dela mlađih od 14 godina. Potrebne su ustanove u kojima bi maloletnicima bilo ograničeno kretanje odnosno sloboda", navode u Ministrarstvu.

Sam Popov izjavio je za 24 sata da mu je žao što su dečjeg pisca napala stvorenja koja se nazivaju decom, i da ga je sramota.

"Oni su mene vrebali kao životinje plen i opkolili su me kao vučjaci štene. Ne osećam se sigurno u svom stanu iza zaključanih vrata", rekao je Popov

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: