"Pitaće te starost đe bi na Prajd"

Šetnja i žurka gej aktivista u Podgorici završena je bez ijednog incidenta, a manifestaciju je obezbeđivalo oko 2.000 pripadnika policije.

Izvor: Tanjug, vijesti.me

Nedelja, 02.11.2014.

08:20

Default images

Povorka ponosa, koja je okupila oko stotinak učesnika, nosila je transparente na kojima je pisalo: “Sve bi seke ljubile mornarke”, “Tišina=Smrt”, “Ponosna majka”, “Samo nju ne kuni majko”, “Tek smo počeli”, “Pitaće te starost đe bi na Prajd”, “Oprajdara”, “Transformersi čuvaju Pg”.

Prajd, koji je održan pod motom "Tradicionalno ponosni", podržali su predstavnici Vlade Crne Gore, gradonačelnik Podgorice, ambasadori stranih misija, predstavnici političkih stranaka i NVO sektora.
Foto: B92, Darko Jevtiæ
Policija je “maricama” razvezla organizatore i učesnike, dok su šefovi stranih misija pohvalili Vladu Crne Gore, organizatori vladu i policiju, a gradonačelnik Slavoljub Stijepović je poručio da je Podgorica pokazala da je “tolerantan otvoren evropski grad”.

„Građani su takođe pokazali da su tolerantni otvoreni ljudi. Mi koji vršimo vlast moramo da omogućimo poštovanje Ustava i poštovanje prava svih, bez obzira na opredeljenja”, rekao je Stjepović zahvalivši građanima Podgorice koji danas nisu izašli na ulice, a koji većinslki razumeju odrzavanje Prajda.
Beta
Za razliku od prošle godine, kada je u vreme početka održavanja Parade počeo haos na ulicama Podgorice, ove godine je bila potpuno drugačija slika - sablasno u užem centru Podgorice, oko ograda koje je postavila policija nema grupacija koje bi narušavale javni red i mir, a na trotoarima su se mogli videti samo šetači prolaznici, javio je portal podgoričke Vijesti koji uživo prate ovaj događaj.

Drugu podgoricku Povorku ponosa organizovao je Kvir Montenegro. To je treći dogadaj takvog karaktera u Crnoj Gori, jer je prva Parada ponosa održana u julu prošle godine u Budvi.

U povorci su pored Numanovića i Drobniča bili gradonacelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, ombudsman Šućko Baković, ambasadori Nemačke i Italije u Podgorici. Šetali su i predstavnici Socijaldemokratske partije, manje članice vladajuće koalicije.
Foto: B92
Učesnici Povorke prošetali su Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog od parka Kralja Nikole ka zgradi stare vlade, i nazad.

Slogan ovogodišnje Povorke je Tradicionalno ponosni, a logo ostaju brkovi, ali na licu žene sa maramom u duginim bojama.

Ambasador Holandije je rekao da je odlično biti “opet ovde” i što je, kako je primetio, ovoga puta bilo mnogo manje tenzija. „Ovo je dan sreće. Odajem priznanje Vladi Crne Gore i policiji za zalaganje, ali posebno vama koji ste učestvovali na Prajdu. Nadam se da ćete uspeti u svojom naporima, imate punu podršku Holandije“, kazao je on.

Šef Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori Mitja Drobnič je čestitao organizatorima Prajda na istrajnosti i hrabrosti. „Ljudska prava su nedeljiva, zbog toga je Parada događaj koji je namenjen borbi za ljudska prava generalno. Borcima za individualna prava nije jednostavno. Izloženi su napadima, ali zato im treba odati priznanje za napore koje ulažu”, naveo je Drobnič.
Beta
Kazao je da su ljudska prava sastavni deo vladavine prava, a bez ostvarenja vladavine prava nema napretka na putu ka EU. Stoga, dodao je, Crna Gora sve više napreduje u ostvarivanju svojih obaveza. "Zato želim da odam priznanje vladi za ovaj događaj", kazao je Drobnič.

Ombudsman Šućko Baković je istakao da je zadovoljan organizacijom Prajda. "Prajd pokazuje da se stvari u Crnoj Gori ozbiljno menjaju kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava. Današnje prisustvo ljudi iz vlade pokazuje opredeljenost da se poštuju ljudska prava i različitost, rekao je Baković.

On je izrazio uverenje da je Crna Gora na dobrom putu, te da sazreva svest građana o različitostima.

Zadovoljstvo održavanjem gej manifestacije, druge po redu u Podgorici i trećoj u Crnoj Gori, izrazio je i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.
Prema njegovim rečima, sa ljudskim pravima nema nagodbe, „zato želimo da zaštitimo sve kojima su prava ugrožena“. Numanović je naglasio da pitanje LGBT zajednice treba tretirati kao pitanje poštovanja ljudskih prava.
Foto: B92
"Potreban je kvalitetan dijalog kako bismo otklonili sve nesporazume i mogli da doprinesemo razvoju demokratije i stvorimo društvo pune tolerancije. Siguran sam da ćemo u tome istrajati“, poručio je Numanović.

Čelnik NVO Kvir Montenegro Danijel Kalezić rekao je: "Ja sam najsrećniji čovek na svetu danas". On je poželio da na Povorci ponosa 2015. bude više okupljenih "i da prošetamo i Ulicom slobode, jer se za nju borimo".

Čelnik LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević kazao je da je "sloboda danas relativna, jer sutra neće biti policijskog kruga zaštite".
Beta
Kako se ne bi ponovile prošlogodišnje scene sa ulica Podgorice - policija je danima privodila, ali i saslušavala grupacije koje u svojim kartotekama imaju kao osobe sklone nasilju.

"Vijestima" je u vrhu policije rečeno da su na razgovore privođeni vandali koji su lani evidentirani na Paradi ponosa, ali i i oni koji su danima preko društvenih mreža pisali homofobne poruke.

"Činimo sve kako se ne bi ponovile lanjsko divljanje. Ovakve šetnje, vandali ali i lopovi, koriste da prave haos", rečeno je ranije u policiji.

Prva Parada ponosa u crnogorskoj prestonici održana je 20. oktobra prošle godine i protekla je u znaku neviđenih policijskih mera i žestokih sukoba policije sa protivnicima "Prajda".

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije izjavio je tim povodom da je Crna Gora u opasnosti da, od ekološke, postane sodomska država, pišu crnogorske Vijesti.

"Ne zna se šta će biti slavnije na "Paradi ponosa" 2. novembra u Podgorici, za praznik Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca - ili to što je Crna Gora u opasnosti da, od ekološke, postane - sodomska država, ili to što će Evropa (ona antihristovska) uspeti, napokon, da Crnu Goru metne poda se, kao znak njenog punog ispunjenja uslova za integracije i njene pune afirmacije ljudskih prava i sloboda", naveo je mitropolit.

Podgorički paroh Velibor Džomić pozvao je vernike da igornošu održavanje Parade i da ne izazivaju incidente.

Nova srpska demokratija osudila je juče privođenja protivnika Parade, navodeći da je reč o kršenju ljudskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: