Republika Srpska se sprema za ebolu

Zdravstveni sistem u Republici Srpskoj podiže mere bezbednosti zbog ebole na viši nivo, a u edukaciju i obuku uključene su sve relevantne institucije.

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2014.

10:13

Default images

Današnje "Nezavisne novine" pišu da je prva obuka održana je juče u Banjaluci za zdravstvene radnike te oblasti, a sprovode je entitetski Institut za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, uz učešće pripadnika policije, Civilne zaštite i drugih institucija.

Nadležni tvrde, navodi banjalučki dnevnik, da je rizik da se zarazna bolest, od koje je u svetu umrlo na hiljade ljudi, pojavi na prostorima Srpske i dalje jako nizak, ali da treba biti oprezan.

"Pripremili smo čitav set dokumenata i preporuka kako za zdravstvene ustanove, tako i za one koje bi mogle biti uključene u zbrinjavanje ove karantinske bolesti, uključujući Graničnu policiju, Civilnu zaštitu, Inspektorat i druge", precizirala je specijalista epidemiolog iz Instituta za javno zdravstvo RS Nina Rodić Vukmir.

Jedna od mera u slučaju borbe protiv ebole je karantin, koji se nalazi u delu Infektivne klinike Kliničkog centra u Banjaluci, gde će medicinsko osoblje raditi u tri smene, a predviđeno je da osobe za koje se sumnja da su zaražene u njemu borave 21 dan, s obzirom na to da toliko traje period inkubacije virusa.

"Ukoliko se kod osobe razviju simptomi koji liče na ebolu, ona će biti hospitalizovana i stavljena u izolaciju, nakon čega će biti izvršena dijagnostika koja se može raditi samo u banjalučkom Kliničkom centru", objasnila je Rodić Vukmir.

Inače, oni koji putuju u Republiku Srpsku, a dolaze iz zemalja u kojima je ebola registrovana, stavljaju se pod medicinski nadzor koji su za sada prošle tri osobe, dok se jedna iz zapadne Afrike trenutno nalazi u njemu.

Epidemiolog Janja Bojanjić podsetila je da su simptomi ebole povišena temperatura iznad 38 stepeni i da jako liče na grip - kostobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, drugi ili treći dan javljaju se povraćanje i proliv u čijem se sadržaju nalazi krv, javljaju se i osipi, a smrt nastaje u proseku od 10 do 12 dana.

Da je banjalučki aerodrom spreman da odreaguje ukoliko bi zaraženi putnik izašao iz aviona listu je potvrdio rukovodilac Službe bezbednosti vazdušnog saobraćaja u "Aerodromima RS" Duško Bunić.

"U saradnji sa Domom zdravlja Laktaši i Institutom za javno zdravstvo RS izabrana je prostorija na aerodromu u koju bi se pacijent smestio, a imamo svoju medicinsku službu i zaštitnu opremu", naveo je Bunić i dodao da su za putnike koji se nalaze u avionima nadležne avio-kompanije, s kojima postoji dobra saradnja.

Kako su pojasnili u Institutu, ebola se prenosi direktno i telesnim tečnostima, kontaktom s umrlom osobom, a virus može da se nađe i u spoljašnjem prostoru, na javnim površinama, instrumentima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: