Da li Jahjaga dolazi u Beograd?

Na sastanku Evropske grupe Trilateralne komisije okupiće se od 31. oktobra do 2. novembra u Beogradu većina lidera iz regiona.

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2014.

16:20

Default images

Još nije potvrđeno hoće li kosovska predsednica Atifeta Jahjaga, koja je pozvana da učestvuje na skupu, zaista i doći u srpsku prestonicu.

Pored premijera Aleksandra Vučića i ministarke za saobraćaj Zorane Mihajlović, najavljen je dolazak važnih zvanica.

Tu će biti doskorašnji premijer Italije Mario Monti, predsednik Goldman Saksa Piter Saderlend, guverner Nacionalne banke Belgije Luk Koen.

Predsednik srpskog ogranka te organizacije Jovan Kovačić smatra da skup u Beogradu pokazuje da je Srbija na pravom putu.

“Skup ne bi bio da, ne bi se održavao, ne bismo mi bili članovi Trilaterale da nije Srbija na pravom putu. Znači, pravac Evropska unija. I to ima veliki značaj, zato što je to znak velikog poštovanja i podrške Srbiji na tom putu i uopšte celom regionu“, navodi Kovačić.

Dolazak kosovske predsednice je još neizvestan. Ona je pre dva dana, zbog višemesečne političke krize u Prištini, otkazala posetu Belgiji, gde je trebalo da se vidi sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Iz njenog kabineta stigao je kratak odgovor.

“I dalje nije doneta odluka. Analiziraju se sve okolnosti.“

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je poseta Jahjage dobrodošla kroz statusno neutralni okvir.

“Mi smo iskreno posvećeni svestranoj normalizaciju odnosa... Svi su dobrodošli albanski lideri“, naveo je Drecun.

Takođe, među gostima će biti i Đanpaolo di Paolo, bivši ministar vojnog komiteta NATO-a.

Kovačić kaže da u ovom trenutku srpska grupa u Trilaterali nema na svojoj agendi članstvo naše zemlje u NATO-u.

“Da li će Srbija ostati crna rupa na NATO mapi? Pa to ostavljam pametnima da razmišljaju o tome, koliko je to dobro, koliko je to bezbedno za Srbiju ili ne. Ali da neko zagovara to, u ovom trenutku to nije na dnevnom redu. Da li će biti jednog dana, to pustimo vreme da pokaže“, zaključio je Kovačić

Trilateralna komisija je ustanovljena 1973. godine na inicijativu Dejvida Rokfelera i Zbignjeva Bžežinskog kako bi uspostavila bliske odnose između Evrope, Sjedinjenih Država i Japana. Njen značaj pokazuje i podatak da su u poslednjih pet godina šestorica evropskih premijera članovi Trilaterale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: