Sve slabiji odnosi SAD i Izraela

Američka vlada odbila je zahtev izraelskog ministra odbrane Moša Jalona da se sastane s nekoliko visokih zvaničnika SAD.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

21:44

Default images

To je učinjeno zbog njegovih negativnih komentara o mirovnim naporima državnog sekretara Džona Kerija i nuklearnim pregovorima s Iranom.

Jalon je uspeo da se sastane s ministrom odbrane Čakom Hejgelom i američkom ambasadorokom pri UN Samantom Pauer, ali mu je odbijen zahtev da razgovara s potpredsednikom Džoom Bajdenom, savetnicom za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs i Kerijem, rekli su zvaničnici koji su tražili da ne budu imenovani.

Tokom petodnevnog boravka u SAD Jalon se sastao sa Samantom Pauer, mada je administracija Baraka Obame i to želele da izbegne ali je bilo isuviše kasno.

O postupku američkih vlasti prvo su izvestili izraelski mediji. Jalon se sastao s Hejgelom u Pentagonu u utorak. Keri je bio van zemlje do srede, ali zvaničnici kažu da je bilo moguće da se sastane s Jalonom.

Stejt department nije hteo da komentariše s kim je Jalon trebalo da se sastane, a sastanak s kolegom Hejgelom je ocenjen kao "prirodna, standardna procedura". Prethodni izraelski ministri odbrane su se sastajali i s drugim visokim američkim zvaničnicima osim ministrom odbrane.

Ovonedeljni postupak američkih vlasti usledio je posle zatezanja odnosa SAD i Izreala, delom i zbog kritika koje su Keriju uputili članovi izraelske vlade, a između ostalih i Jalon.

Ranije ove godine, Jalon je razgnevio Vašington optužujući Obaminu administraciju da je suviše meka prema Iranu. On je rekao i da je Keri nerealističan i naivan u pokušaju da isposluje mirovni sporazum između Palestinaca i Izraela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: