Pravda za baku Olgu-simbol protesta

Posle sedamdeset godina, Olga Radovanović, koju Beograđani pamte kao baku Olgu sa cvetnog balkona, dobila je svoje nasledstvo.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

16:45

Default images

Rešenjem o restituciji vraćen joj je deo imovine. Međutim, morala je četiri meseca da čeka da joj nadležni u beogradskoj administraciji odobre da može da raspolaže nasledstvom. U gradu kažu da je došlo do nenamernog propusta, koji je ispravljen nakon što je B92 postavio pitanje zbog čega se odugovlačilo.

Baka Olga danas ima 100 godina, teže se kreće, ali je, kako kaže, mozak još dobro služi. Stajala je na svom balkonu pozdravljajući studente i opoziciju tokom protesta devedesetih godina. Doživela je krajem maja da joj država u restituciji vrati deo nasledstva.

"To je potpuno prirodno da morate biti zadovoljni da dobijete natrag svoju imovinu. Milo mi je što se to dešava i drugima, ne vraća se samo meni, nego je to opšti propis", kaže Olga Radanović.

Vraćen joj je poslovni prostor u zgradi u Cara Lazara u samom centru Beograda. Sada kaže da ima šta da ostavi deci i unucima. Međutim, ispostavilo se da to još nije bilo moguće, jer više od tri meseca nije imala odgovor grada o tome da li je zainteresovan za pravo preče kupovine.

"Grad može da se koristi zakonskom odredbom prava preče kupovine i mi to poštujemo i mi smo 9. jula podneli zahtev i gradu i Direkciji za imovinu Srbije. Direkcija je za par dana odgovorila, a grad tačno ima četiri meseca kako ne odgovara", navodi Radivoje Paunović, pravni zastupnik.

B92 je postavio pitanje Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove zašto je došlo do ovakvog kašnjenja. Već sutradan baka Olga je od grada dobila odgovor, s kojim sada može da ode kod notara i konačno raspolaže svojom imovinom. U Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove za B92 kažu da su zbog reorganizcije imali mnogo novih predmeta i da je došlo do propusta.

"Najbitnije je da u čitavoj priči nema nikakve zle namere naročito što se radi o gospođi koja je i simbol ovog grada i nama je stvarno žao u sekretarijatu što je do svega toga došlo trudimo se maksimalno uz kapacitete koji su nam realno ograničeni i ljudski i materijalno da do takvih stvari ne dolazi", kaže Đorđije Jovanović iz Uprave za imovinsko-pravne odnose.

Većina onih koji su u koloni demonstranata prolazili Ulicom Lole Ribara sećaju se bake koja maše sa cvetnog balkona, a i njoj su ti dani ostali u lepom sećanju.

"Izgelda mi kao daleko vreme, i te kako se sećam. Sećam se kada sam izašla iz stana na ulicu i pozdravila se sa Vukom Draškovićem", priseća se baka Olga.

Baka Olga je jedna od naslednica slavne porodice Nušić, njen deda je bio rođeni brat Branislava Nušića, koga je kao mala zvala čika Aga. Zgrada u Cara Lazara bila je imovina baš porodice Nušić i deo će biti vraćen i ostalim naslednicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: