"EU je trebalo snažnije da reaguje"

Reakcija EU na incident sa zastavom "velike Albanije" na utakmici Srbija-Albanija trebalo je da bude snažnija, kaže ministarka Jadranka Joksimović

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

12:18

Default images

"To je ozbiljna poruka podrivanja regionalne stabilnosti. Smatram da je reakcija EU trebalo snažnije da ide u tom pravcu", rekla je Joksimovićeva u intervjuu za Nedeljnik.

Na konstataciju da su poslednja dešavanja u Srbiji - dolazak Vladimira Putina ili incident na fudbalskoj utakmici s Albanijom - kao i reakcije pojedinih evropskih zvaničnika, otvorili raspravu o tome da li smo u sukobu s EU, Joksimovićeva kaže:

"Naš evropski put je nedvosmislen i jasan. Medjunarodne okolnosti nisu datost, one se menjaju, i nekada su za nas kao malu zemlju kandidata za EU povoljne, nekada nisu. Radimo koliko možemo, realizujemo ono što smo obećali, ali nemamo pravo da ignorišemo potrebe gradjana, pre svega ekonomske".

Ona je istakla da je Srbiji dosta konflikata i naša politika je usmerena na prosperitet naše države i gradjana.

Najbolja politika je, prema njenim rečima, poštenje i držanje reči, i mi se tako i ponašamo. Izvesno je, kaže, da to prepoznaju i partneri iz EU.

Upitana kako tumači to što je premijer Aleksandar Vučić saopštio da je upozoravao predstavnike EU u Beogradu da se pripremaju provokacije albanske strane, ali da niko nije odreagovao, Joksimovićeva kaže da je nju zabrinula jedna druga dimenzija celog dogadjaja.

"Znate, na zastavi 'velike Albanije' uključeni su delovi teritorije nekoliko država u regionu - Srbije, Makedonije, Crne Gore i Grčke. Dakle, i jedne članice EU. To je ozbiljna poruka podrivanja regionalne stabilnosti. Smatram da je reakcija EU trebalo snažnije da ide u tom pravcu", rekla je.

Govoreći o nedavnoj poseti Vladimira Putina Beogradu, ministarka kaže da nije sigurna da bi ijedna država EU baš olako uskratila mogućnost dolaska predsednia Ruske Federacije.

"Srbija je na jasnom i nedvosmislenom evropskom putu, što je potvrdio i premijer tokom susreta sa predsednikom Ruske Federacije. Vrlo dobro znamo šta su naše obaveze na putu evropskih integracija i postepeno ćemo ih ispunjavati da bismo potpuno spremni ušli u EU. Istovremeno, znamo i šta su obaveze koje smo dali gradjanima, da ćemo na najbolji način promovisati naše interese i reformisati društvo", rekla je Joksimovićeva.

Ona je dodala da Srbija želi promociju dijaloga, a ne konfrontacije, te da se u bliskoj prošlosti pokazalo da beskompromisni stavovi i sukobi ne daju sjajne rezultate.

Upitana da li joj je neko tokom nedavne posete Berlinu prigovorio zbog Putinove posete, Joksimovićeva kaže:

"Razgovori u Berlinu bili su i iznad mojih očekivanja. Ono što je za nas najvažnije, izneta je odlučnost Nemačke da nastavi sa svojom podrškom i interesom za Zapadni Balkan i posebno za Srbiju. Nemačka podržava ključne reforme u našem društvu koje bi trebalo da pomognu, pre svega, našim gradjanima da žive bolje.."

Upitana da komentariše učestale pozive američkog potpredsednika Džozefa Bajdena srpskom premijeru, Joksimovićeva kaže da su stavovi i politika SAD često i snažno reflektuju i na medjunarodne odnose, te da to uvek treba imati na umu.

"Direktni kontakti su nezamenljivi i vidim jasan simbolički značaj ove komunikacije Vučića i Bajdena. To za nas ne može da bude loše, naprotiv. Za Srbiju je važno da spoljnopolitička aktivnost bude intenzivna i da Srbija gradi svoje pozicije u Evropi i svetu. Pogotovo što sada konačno postajemo aktivni u promociji naših interesa, a ne, kao što je dugo bila praksa, da sačekamo da nas okolnosti pregaze, a mi samo da odreagujemo", rekla je Joksimovićeva.

Ministarka kaže da Srbija želi da počne pregovore o poglavljima koja su značajna za reforme koje se u zemlji sprovode.

"Lobiramo da Srbija do kraja godine otvori poglavlje 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu budžetskih sredstava. Za nas je ovo poglavlje veoma važno, jer želimo kontrolu u trošenju sredstava kako gradjana Srbije, tako i sredstava koja dobijamo od EU", kazala je Joksimovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: