Godišnjica prvog susreta Dačić-Tači

Navršava se dve godine od kada su se u Briselu prvi put sastali premijeri Srbije i KiM Ivica Dačić i Hašim Tači i počeli politički dijalog Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2014.

09:24

Default images

Sporazum koji je potpisan u aprilu 2013. godine, relaksirao je odnose Beograda i Prištine, omogućio slobodu kretanja preko administrativnih prelaza, ali i utapanje pravosuđa i policije na severu u institucije Kosova, formirane posle proglašenja nezavisnosti.

Jedan od najvećih izazova je formiranje Zajednice srpskih opština, na koju se odnosi čak 6 od 15 tačaka Briselskog sporazuma.

Formiranje zajednice, kojom bi se obezbedila autonomija Srbima unutar Kosova, nije daleko odmaklo, navodno zbog toga što se čeka da nova vlada Kosova, kada bude formirana, stvori zakonske preduslove za njeno uspostavljanje.

Do sada je održano deset rundi pregovora, a na poslednjoj je postignut i potpisan sporazum od 15 tačaka, u kojem se, između ostalog, najavljuje formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: