"Tražio sam zaštitu, nisam dobio"

Četiri razbijane pekare bilans je divljanja grupe huligana koji su demolirali lokale u Novom Sadu čiji su vlasnici Albanci. U Vršcu su kamenovane četiri pekare.

Izvor: B92

Petak, 17.10.2014.

16:05

Default images

Huligani su u noći između četvrtka i petka prvo kamenovali pekaru "Evropa". Temaj Bajram vlasnik je pekare "Evropa" koja postoji već 28 godina. Pristao je da govori za medije, ali pod uslovom da mu lice ne bude snimljeno. Kaže, uplašen je za svoju bezbednost.

"I onda je odjednom odjeknulo, kao bomba. One su pobegle iza pulta i nema ih, dvoje, troje, maskirani su bili. Tako kaže ta moja noćna smena", priča Temaj Bajram.

Temaj kaže da je, nakon divljanja huligana prethodne noći u drugim gradovima u Vojvodini, očekivao da će i on isto da doživi.

"Čim sam juče pročitao u novinama, odmah sam tražio obezbeđenje. Sinoć ga nisam dobio, eto, ali od večeras ćemo dobiti", navodi Bajram

Nakon toga, sledeća meta bila je pekara „Baš ćevap“.

"Sva sam u čudu! Kako neko može nekome da napravi takvu štetu, ljudima koji nemaju veze ni sa čim", priča Sibela Miraljemović, radnica u pekari „Baš ćevap“.

Na meti su iste noći bila dva lokala pekare Aspek. Na jednusu bacili Molotovljev koktel i potpuno je izgorela, drugu su kamenovali.

"Malo je to simptomatično da se u isto vreme desi i u drugom objektu, kod iste osobe, preduzetnika, da mu se izlupa i zapali lokal", kaže Nikola Ćirović, vlasnik lokala u zakupu pekare.

Novosađani su šokirani.

Napade su osudile sve političke partije u Novom Sadu, i vladajuće i opozicione, nevladine organizacije, pokrajinski ombudsman, a pekare je danas posetio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

"Osim u Novom Sadu, huligani su prethodne dve noći razbili i lokale u Vršcu, Somboru, Staroj Pazovi, Pančevu. Policija je po podne saopštila da je jedna osoba uhapšena, zbog napada", rekao je Vučević.

Policija: Preuzimamo sve mere da zaštitimo građane

Policija preduzima sve za nalaženje osumnjičenih za napad na četiri pekare Albanaca u Novom Sadu, a tužilaštvo je te napade kvalifikovalo kao krivično delo izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, saopšteo je danas.

Policija navodi da je tokom prošle noći u Novom Sadu izbio požar u jednoj pekari, a da je policija uvidjajem utvrdila da je uzrok bio kvar rashladne vitrine. U požaru niko nije povredjen.

Portparolka policije u Novom Sadu, Mileva Tomić izjavila je za agenciju Beta da je zahtev vlasnika pekare "Evropa" Bajrama Temaja da njegovi objekti budu dodatno zaštićeni, u policiju stigao jutros, te je odmah pozvan na razgovor.

Pekara "Evropa" sinoć je napadnuta, u talasu napada na objekte Albanaca, nakon incidenta na utakmici Srbija-Albanija u utorak uveče u Beogradu.

Mileva Tomić je kazala da je Temajia koji je tražio dodatnu zaštitu, odmah primila i da je s njim razgovarala starešina odeljenja policije.

"Novosadska policija će učini sve da zaštiti gradjane i njihovu imovinu, i da počinioce u najkraćem roku privede pravdi i to u konsutaciji i saradnji s javnim tuzilaštvom koje je nadledežno da daje kvalifikacije dogadjaja", kazala je portparolka policije.
Još nepoznata grupa huligana je tokom noći kamenovala četiri pekare u Vršcu, koje se nalaze u potpuno različitim delovima grada.

Vlasnik "Banatskog klasa" je iz Prizrena došao pre 26 godina. Kaže da danas kod njega rade članovi sedam vršačkih porodica.

"Ja bih zamolio da to ne radi, nismo mi krivi, to vam je politika, politika je za one u foteljama", kaže Miljaim Krezi, vlasnik pekara "Banatski klas".

"U čemu je naša krivica?", pitaju se i u pekari "Sana". I u njihova dva objekta razbijeni su izlozi i vitrine. Kažu da čak i kada su tokom noći zatvorene, u pekarama ima radnika.

"Šta da radimo, to nam je suđeno, takav je život. Ne znam ko je to uradio, ali znam da to nisu ljudi. Toliko mogu da kažem", rekao je
Musa Čakai.

Stariji Vrščani sećaju se da su ranijih godina, recimo i u vreme NATO bombardovanja, bile napadane poslastičarnice, voćare i pekare u vlasništvu Goranaca i Albanaca. Neki od njih nisu izdržali pritisak, prodali su lokale i iselili se iz grada pod kulom.

Napadi na pekare usledili su nakon što je prekinuta utakmica Srbija-Albanija u utorak uveče, kada je na teren uleteo dron sa zastavom "velike Albanije", nakon čega je došlo je do koškanja među igračima i ulaska navijača na teren.

Talas nasilja počeo je posle incidenata na utakmici Srbija-Albanija, a prethodne noći nepoznate osobe zapalile su dve pekare, čiji su vlasnici Albanci, u Somboru i u Staroj Pazovi, dok je jedna pekara u Novom Sadu kamenovana.

Državni sekretar MUP Aleksandar Nikolić izjavio je da je policija privela jednu osobu zbog napada na radnje građana albanske nacionalnosti.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je, povodom napada na pekare čiju su vlasnici Albanci, da imovina svakog građanina Srbije mora da bude zaštićena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: