Putin u BG: Šta, kada, gde i kako

Zbog posete Vladimira Putina i Vojne parade u Beogradu izmenjen je režim saobraćaja, auto-put i neke ulice biće zatvarani, u nekim školama neće biti nastave.

Izvor: B92

Sreda, 15.10.2014.

11:23

Default images

Odluku će doneti direktori, a zasad nema preciznih informacija o tome koje će škole raditi.

Sve linije GSP-a koje saobraćaju Bulevarom Nikole Tesle, 15, 84, 704, 706, 707 sada idu Bulevarom Mihajla Pupina. Ovakav režim saobraćaja trajaće do 16. oktobra do 20 sati.

Posle generalne probe vojne parade 14. oktobra, Bulevar Nikole Tesle danas je delimično otvoren za saobraćaj. Vojna tehnika parkirana je u jednoj saobraćajnoj traci, dok građani mogu da koriste ostatak bulevara, uz poštovanje postavljene saobraćajne signalizacije. Ovakav režim saobraćaja trajaće do prvih jutarnjih polazaka u četvrtak, kada će ponovo biti zatvorena ova zona zbog svečanosti – rekao je Darko Glavaš, direktor „Beokoma”. Zatvara se leva traka na Gazeli na dva sata

Zbog postavljanja državnih zastavica Srbije i Ruske Federacije, na stubove javne rasvete na mostu Gazela, za saobraćaj će noću u četvrtak, na dan vojne parade, dva sata biti zatvorena brza, krajnja leva kolovozna traka u oba smera, saopštilo je JP "Putevi Srbije".

"Na mostu Gazela, na državnom putu I A reda broj 1, od ponoći do dva sata noću, 16. i 17. oktobra biće izvođeni radovi na postavljanju/skidanju državnih zastavica Republike Srbije i državnih zastavica Ruske Federacije, na stubove/sa stubova javne rasvete", navodi se u saopštenju.

Tokom radova koji se izvode pod saobraćajem u pokretu, za saobraćaj će biti zatvorena brza, krajnja leva kolovozna traka mosta, u oba smera.

"Radovi će biti obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom opremom i signalizacijom. Mole se svi učesnici u saobraćaju da obrate pažnju na postavljenu saobraćajnu signalizaciju, budu oprezni u vožnji i povedu računa o bezbednosti radnika koji izvode radove", navodi se u saopštenju.

Zatvaranje auto-puta i ulica

Od 12 do 15 sati, 16. oktobra, auto-put od Aerodroma „Nikola Tesla“, zatim Ulica kneza Miloša, Bulevar kralja Aleksandra i Ruzveltova ulica biće sukcesivno zatvarani, kako se bude kretala kolona s ruskim predsednikom. Povratak je istom trasom do Bulevara Nikole Tesle. Ukloniti parkirana vozila

JKP ''Parking servis'' Beograd apelovao je na sve građane da u sredu, 15. oktobra, u večernjim satima uklone svoja vozila s trase kretanja Vojne parade.

Iz Parking servisa su obavestili građane da danas, od 22 sata izmeste vozila s parkinga na aerodromu ''Nikola Tesla'', kao i iz ulica Antifašističke borbe, Kneza Miloša, Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove.

Ukoliko vlasnici svoje automobile ne pomere, izmestiće ih Služba za transport vozila ''Parking servisa" na najbliže slobodno parking mesto, bez naknade, navodi se u saopštenju.

Sve potrebne informacije o izmeštenim vozilima moći će da se dobiju od operatera Korisničkog servisa ''Parking servisa" putem telefona 011/ 30-35-400.

Škole odlučuju da li će biti nastave

Foto: Tanjug
Osnovne i srednje škole danas odlučuju o tome da li će u četvrtak 16. oktobra raditi i o tome moraju obavestiti učenike i roditelje, izjavila je načelnica školske uprave Beograd Gordana Cvetković.

''Osnovne i srednje škole će na osnovu procene i poznavanja mesta odakle dolaze učenici i nastavnici, doneti odluku da li će tog dana raditi'', rekla je Cvetkovićeva.

Ona je navela da pretpostavlja da će najveći broj škola, pogotovo na teritoriji Zemuna, Novog Beograda i Starog grada, doneti odluku da je u četvrtak neradni dan.

Roditelji, međutim, ne mogu na jednom mestu dobiti informacije o tome koje škole rade, a koje ne.

S druge strane, učenici u nekim školama u kojima će se odvijati nastava ne znaju koje će časove imati u četvrtak.

Kako nam je rečeno u Osnovnoj školi "Kralj Aleksandar I" na Novom Beogradu, u toj i u školi "Marko Orešković" odvijaće se nastava po redukovanom režimu. To znači da će učenici gubiti časove ukoliko pojedini nastavnici nisu u mogućnosti da dođu, ali napominju da će u školi biti prisutni dežurni nastavnici.

Ulazi za posetioce otvoreni do 14 sati

Građani će moći da posmatraju paradu iz Bulevara Nikole Tesle sa dunavske strane, kao i sa Kalemegdana.

Posetioci su pozvani da na prostor ispred Palate "Srbija" dođu do 14:00 časova. Kretanje u široj oblasti održavanja parade posle 15 časova biće zabranjeno.

Za građane će biti otvorena dva ulaza:

- iz pravca hotela Jugoslavija i Ulice trešnjinog cveta: raskrsnica Bulevara Nikole Tesle i Trešnjinog cveta i s Brankovog mosta i iz pravca TC Ušće:

- u blizini TC Ušće, raskrsnica Bulevara Nikole Tesle i ulice Ušće.

Posetioci parade ne smeju da nose ruksake, torbe, oružje ili šiljate predmete.

U zonama gde će biti posetioci obezbeđene su cisterne s vodom, a dežuraće i kola hitne pomoći. Takođe, na dva bočna prilaza biće postavljene i dve poljske bolnice.

Za goste i zvanice koji dolaze s pozivnicom, prilaz je iz Bulevara Mihajla Pupina na istočni ulaz Palate Srbija.

Parada bi trebalo da se završi do 16:30 časova.

Nakon toga, predsednik Rusije uputiće se ka aerodromu "Nikola Tesla" i završiti posetu Srbiji.

3.000 vojnika, ruski "Striži", padobranci...

U Vojnoj paradi učestvovaće oko 3000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Učestvovaće i poznata ruska letačke grupe "Striži", dok će 30 padobranaca Vojske Srbije, u širem rejonu spomenika "Večna vatra" između Bulevara Nikole Tesle i Dunava izvesti padobranski desant.

Na paradi biće angažovano više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme.

Vojna parada će početi počasnom artiljerijskom paljbom dok će u centralnom delu biti prikazan defile jedinica Vojske Srbije.

Defile će se sastojati od pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona dok će brodovi Rečne flotile prodefilovati Dunavom na potezu od Kalemegdana do Gardoša u Zemunu.

Pešadiju čini deset podešalona iz jedinica Kopnene vojske, Komande za obuku, Garde Vojske Srbije Specijalne brigade i Vojne akademije.

Posetiocima će biti prikazane i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu, pukovske zastave iz Prvog svetskog rata i aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije.

Motorizovani ešalon sastojaće se od 14 podešalona različitih borbenih sistema kao i vojnih i borbenih vozila - tenkova, vozila specijalne namene za izviđanje i za vezu, artiljerijskih oruđa...

U sastavu vazduhoplovnog ešalona nalaziće se 25 letelica Vojske Srbije - helikopteri tipa "Gazela", "M-8" i "M-17", lovačko-bombarderska avijacija - avioni "Mig 21" i "Mig -29", kao i avioni "Orao" "Galeb" i transportni avion "An 26".

U sastavu ešalona Rečne flotile nalaziće se 14 brodova, desantno-jurišni čamci, minolovci, brod posebne namene "Kozara", patrolni čamci i rečni brod posebne namene "36 Šabac".

Na paradi će biti i samohodni višecevni lanser raketa "Oganj", top haubica "Nora", tenkovi M-84, raketni sistemi "neva" i "Kub", protivavionski topovi "bofors".

Pešadijski i motorizovani ešaloni će se kretati Bulevarom Nikole Tesle iz pravca Tržnog centra "Ušće", vazduhoplovni ešaloni će iz pravca Kalemegdana preletati prostor između Palate Srbija i Dunava dok će se defile Rečne flotile kretati iz pravca Kalemegdana, uzvodno ka Zemunu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: