Španija i SAD srećne zbog Škotske

Premijer Španije Marijano Rahoj istakao je da je država sa Iberijskog poluostrva veoma srećna zbog negativnog rezultata na referendumu o škotskoj nezavisnosti.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 19.09.2014.

12:15

Default images

Talasu inicijative u Škotskoj pridružili su se i separatisti u Kataloniji, koji 9. novembra žele ga organizuju izjašnjavanje o nezavisnosti.

"Veoma smo srećni što Škotska ostaje sa nama", rekao je Rahoj u video poruci i pozdravio to što su škotski birači "napravili izbor između segregacije i integracije, između izolacije i otvorenosti".

Škotlanđani su na referendumu većinom od 55 odsto glasali protiv nezavisnosti i izdvajanja iz Ujedinjenog Kraljevstva. Istovremeno se u Kataloniji priprema za održavanje referenduma 9. novembra, koje se protivi centralna vlada u Madridu. Parlament Katalonije bi u petak trebalo da dâ ovlašćenja svom regionalnom vođi da može da zakaže referendum o izdvajanju te španske oblasti. Španski premijer Rahoj je rekao da će sprečiti održavanje katalonskog referenduma.

Španski ustav ne dozvoljlava organizovanje referenduma koji ne uključuju svi građane Španije, i stručnjaci navode da bi španski ustavni sud proglasio rezultate tog glasanja nelegalnim ukoliko bi se održalo.

Referendum u Kataloniji ne bi imao za rezultat automatsku secesiju, pitanje bi bilo da li su Katalonci za secesiju. Ukoliko bi odgovor bio "da" onda bi regionalni katalonski vođa Artur Mas, kako kaže, imao politički mandat da pregovara put ka nezavisnosti.

Rahoj je prethodno istakao da referendumi o nezavisnosti Škotske i Katalonije predstavljaju torpedo za Evropu.

Sa druge strane predstavnici Katalonaca ističu da nije bitno to što je Škotska ostala u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, već to što narodi u Evropi dobijaju mogućnost izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: