Veća autonomija za istok Ukrajine

Poslanici Vrhovne Rade Ukrajine usvojili su Zakon o davanju specijalnog statusa reonima u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2014.

11:20

Default images

Predlog Zakona podneo je ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Veća autonomija za istok Ukrajine deo je nedavno postignutog mirovnog sporazuma.

Skupština je usvojila i zakon o amnestiji za događaje na istoku zemlje, javio je Ukrinform, prenoseći izjave poslanika na "tviteru".

Prema izjavi Andreja Ševčenka, za zakon o specijalnom statusu glasalo je 277 deputata, a za zakon o amnestiji 287.

Tu informaciju potvrdio je i Oleg Tjagnibok, navodi ukrajinska novinska agencija.

Prema zakonu o specijalnom statusu za Donjecki basen, predlaže se poseban sistem samouprave na tri godine, kao i održavanje lokalnih izbora u tim regionima 7. decembra ove godine.

Zakon o amnestiji sprečava gonjenje i kažnjavanje "učesnika događaja na teritoriji Donjecke i Luganske oblasti".

Porošenko je juče rekao da zakonom neće biti obuhvaćeni počinioci krivičnih dela iz krivičnog zakona, kao što je umišljajno ubistvo, terorizam, pokušaj ubistva državnog službenika, radnika policije i pravosuđa, silovanje, pljačka, iživljavanje nad poginulima i čitav niz drugih tačaka koje treba da osiguraju celovitost Ukrajine, podseća Ukrinform.

Porošenko je na sastanku sa šefovima poslaničkih grupa u Radi obrazložio da je ključna tačka njegovog mirovnog plana pitanje specijalnog statusa određenih reona Donjecke i Luganske oblasti, koji ima jasno vremensko ograničenje na tri godine, "koji su faktički elementi decentralizacije uz puno i bezuslovno poštovanje suvereniteta, teritorijalne celovitosti i nezavisnosti" Ukrajine.

Za vreme tri godine specijalnog statusa, biće moguće "sprovesti u život pitanje duboke decentralizacije, koje takođe treba da bude predmet određenih izmena Ustava", rekao je ukrajinski predsednik.

"Ukrajinska pravda" pisala je da je Porošenko predložio da se na tri godine uvede poseban sistem samouprave u određenim reonima Donjecke i Luganske oblasti, koji se nalaze u zoni izvođenja specijalne operacije.

"Prema tom zakonu privremeno, na tri godine od stupanja na snagu Zakona, uvodi se naročit sistem lokalne samouprave u određenim reonima Donjecke i Luganske oblasti - reonima, gradovima, selima, koji su na dan stupanja na snagu Zakona u okviru reona izvođenja antiterorističke operacije", naveo je list.

RIA Novosti javila je iz Donjecka da vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) smatraju da Porošenkov predlog zakona za njih "nije aktuelan", a premijer samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Genadij Cipkalov da je narod već napravio izbor - "odvojena LNR".

Ruska agencija navela je da je status Donbasa kamen spoticanja u pregovorima Kijeva i ustanika, čiji lideri su izjavili da pretenduju na čitavu teritoriju dve oblasti na istoku Ukrajine i da se neće saglasiti sa specijalnim statusom samo za deo teritrorije koja se nalazi pod njihovom kontrolom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: