Nastavak sukoba SPC i MPC

Sinod Srpske Pravoslavne Crkve odlučio je da pokrene crkvenosudski postupak protiv arhiepiskopa Stefana, poglavara Makedonske pravoslavne crkve.

Izvor: B92

Utorak, 26.08.2014.

15:14

Default images

Spor će biti pokrenut zbog upornog ostajanja u raskolu, "nehrišćanskog učešća" u progonu arhiepiskopa Jovana, kanonskog poglavara autonomne Ohridske arhiepiskopije, i njegovog sveštenstva, monaštva i vernog naroda, kao i čitavog niza drugih antikanonskih aktivnosti, navodi se iz SPC.

SPC i MPC se decenijama spore oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji, MPC je ’50. godina od SPC, u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, a 1967. je proglasila autokefalnost.

MPC ne priznaje nijedna pomesna pravoslavna crkva, a SPC je smatra raskolničkom, dok u isto vreme sveštenici SPC nemaju dozvolu da rade u Makedoniji, a pre dve godine je dopunila naziv i sada se naziva Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: