Utorak, 26.08.2014.

15:14

Nastavak sukoba SPC i MPC

Sinod Srpske Pravoslavne Crkve odlučio je da pokrene crkvenosudski postupak protiv arhiepiskopa Stefana, poglavara Makedonske pravoslavne crkve.

Izvor: Beta

Nastavak sukoba SPC i MPC IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 9 godina

Braco Srbi, pa sta je ovo? Ako neko je pravi vernik zna da nijedna crkva nema pravo neko drug da sudi, jer je to organizacija koja treba da bide u skladu sa crkovnim nacela....pa gde u Bibliji pise da crkva ima pravo da sudi????? Nema pravo crkva niko da sudi crkva treba da miri ljude a ne da razdvaja...Kakav je ovo vestacki problem o kojoj Srbiji i sama SPC nema nikakav korist? I na kraju malo razmislite....zasto SPC da se mesa u makedonskoj teritorijii i u makedonskom svetom Crkvom? Jer bi bilo ok da vasa sveta Crkva bude dirigirana od drugoj crkvi??? Razmislite trezveno, ako crkve su ispolitizirane, narod ne treba da bude takav jer nema nikakva korist od to, vec dovoljno od visa politika stradaju i srbi i makedonci

Makarije Cudotvorac

pre 9 godina

@Martin Zaječar. Kada vec nabrajas ratove koje je Srbija "dobila", red je da pomenes i rat s Hrvatskom, kao i rat s Kosovom, ili selektivna memorija radi? Vidi se da TI nemas pojma o cemu pricas, jer Makedonija je jedina republika iz bivse YU koja se SAMA oslobodila okupatriskih snaga, nakon toga njene su partizanske jedinice krenule na Sremski front, iako je General Apostolski hteo da ide na Solun u ispomoc Egejskih Makedonaca (poznate parole "Necemo na Srem, nego na Solun"), prevagnulo je "Bratstvo i Jedinstvo".
Druga nebuloza je da citav svet ne priznaje Makedoniju ustavnim imenom, nego da je to uradila jedino Srbija. Koja kolosalna glupost. Makedoniju ustavnim imenom priznaje vise od 140 zemalja (od 196), medju kojim su i SAD, Rusija, Kina, Kanada, UK, Brazil, Argentina itd, itd... Srbija jedina slamka spasa!? Da nisu bili Makedonci pocrkali biste od gladi za vreme sankcija.
Priznata ili ne, svestena lica is SPC mogu proci kroz Makedoniju samo ako su obuceni kao turisti koji idu na letovanje, dok ono kukavicje jaje koje ste vrbovali ce tamniciti jos tri godine. Svoj na svome.

Јосиф Скопски

pre 9 godina

Црква у БЈРМ је вековима била и остала саставни део СПЦ и као таква дужна је да се потчини одлукама СПЦ све док не буде канонски призната као аутономна. Све до насилног осамостаљења тамо су годинама службовали архијереји: Јосиф Цвијовић, митрополит скопски, Николај Велимировић, епископ охридски и битољски и други. Садашња јерархија је сама себе прогласила самосталном (sic!) и зато је оваква одлука синода СПЦ оправдана после вишедеценијског чекања и позива на покајање архијереја МПЦ. Што се тиче одлуке Црквеног суда она је итекако обавезујућа и важећа је господин Стефан више нигде у свету неће моћи да се појави и представи као епископ. Одлуку Суда СПЦ признаће и поштовати све помесне Цркве. До сада није могао да служи нигде и то је било више него очигледно а након судске одлуке неће моћи ни да се појави нигде ван БЈРМ као епископ.
Људи у Цркви постоји ред и поредак и то мора да се поштује. Нико не прави проблем Македонцима до њихове владике које нису признате НИГДЕ У СВЕТУ. ако се дозову памети све ће да се реши...

Sale

pre 9 godina

Sve je ovo dimna zavesa od strane SPC - valja su opet uhvatili nekog vladiku pedofila pa ovako skrecu paznju sa realnih problema u srpskoj crkvi...
A navodno sudjenje Njegovog Blazenstva Arhiepiskopa Stefana, poglavara MPC, je nista vise nego obican cirkuz... :-)

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Meni nije važno u kojoj će crkvi da se neko moli. Makedonci, poput Crnogoraca mogu da osnuju svoju crkvu i da u nju veruju ali, shodno crkvenim pravilima postoji način odvajanja i razdvajanja jedne te iste vere. Ne može Lazo Koliševski niti Tito da odluče kako će se odvijati organizacija unutar SPC. Doduše može i to ali, imamo ovo što imamo danas. Zašto Makedonci i Crnogorci ne urade isto i sa Katoličkom crkvom? Zašto ne osnuju svoju Katoličku crkvu i u nju usele svoje sveštenike? Mene ipak, najviše zanima jedna druga strana ove priče. Zašto se ne potencira ko su osnivači odnosno, zadužbinari najstarijih pravoslavnih Crkava u Makedoniji? Zašto taje imena kraljeva, careva ili vlastele koja je podizala te Hramove? Meni je to daleko signifikantnija činjenica od toga da li će se neki Makedonac krstiti u Ohridu, Gostivaru ili na Kipru? U čemu je vic?

Martin Zaječar

pre 9 godina

@aleksandar
Produbljivanjem ovih sukoba oko crkava, vi ste ti koji gubite jedinog prijatelja u okruženju, a ne mi Srbi. Vi ste ti koji ste u potpunom okruženju neprijateljskih država (Grčka, Bugarska, Albanija) i jedino vam mi Srbi ne stvaramo nikakve probleme, ni u kakvom smislu, i ne sputavamo vas ni u čemu, čak smo vam jedini priznali naziv države pod imenom ''Republika Makedonija'', a za skoro čitav svet ste ''BJR Makedonija''. Mi smo vama jedina slamka spasa i mi vama trebamo, a ne obrnuto, vi ste nama prilično nebitni. Srbi izgubili sve ratove? Hahah, pa da je tako, ti bi sad živeo u Bugarskoj, kao i ja. Srbi su sve ratove dobijali dečko, ako je iko na ovim prostorima pobeđivao u ratovima, to je Srbija (oba balkanska, oba svetska, rat u BiH). :) Što se tiče odnosa Srba i Grka, molim te, nemoj pisati o čemu nemaš pojma... Srbi i Grci su oduvek bili prijatelji i saveznici, i to nema veze sa vašim i grčkim nesporazumom i sporovima oko imena države Makedonije, to nas ne zanima. Za vreme bombardovanja, Grci su protestvovali u Atini i Solunu, palili su američke zastave, održavali su humanitarne koncerte i svi skupljeni prilozi su slati za pomoć stradalih u bombardovanju Srbije, a u dobroj meri je pomogla i Grčka pravoslavna crkva. Za vreme rata u Hrvatskoj i BiH, na srpskoj strani je ratovalo dosta dobrovoljaca iz Grčke, srpska deca iz ratom najugroženijih područja su primana kod grčkih porodica... Ostavi se ti Srbije, brini se za one što su ti okupirali pola države! ;)

Sale

pre 9 godina

Za SashaNS:

Mene su moji krstili u MPC i tu se molim Bogu do dan danas.... Nista mi ne fali.... Cak sto vise, imao sam priliku da se pricestim u Grcku, Rusku i Rumunsku crkvu i niko nije pravio problem, a svi su pitali koju crkvu posecujem za vreme nedeljnih bogosluzbi.... Jedino mala sacica Srba ima problem sa tim.... Na svu srecu, opet kazem, mala sacica kompleksasa....

vernik

pre 9 godina

procitala sam , neko je komentirao " mitropolit jovan je jedini zatvorenik u evripi zbog religije ! Pitam se dali neko nije dovoljno obavesten , namerno se pravi glup ili stvarno je glup ??? nigde nisam procitala da je u zatvor zbog pronevera para ! Izvinete komsije ali da nestanu vise od 200.000 eur i da se nema trag to novca .. uopste nije religiski ! to su bili donacije od biznismena za novu crkvu u Velesu ... gde su isparile niko nezna ... i sad od Jovan da pravime zurtvenik za veru nije humano . to vam je isto kako na primer nasa Makedonska crkva da zastane u odbrani na vas episkop koj je bio optuzen za pedofilija ! Da li je to uredu??

svoji na svome

pre 9 godina

Smešna je i prilično anahrona ambicija nekih srpskih nacionalista da s visine gledaju na normalnu želju i potrebu svoje "pravoslavne braće" u Makedoniji i CG da imaju svoju nacionalnu crkvu i da budu svoji na svome.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Vidim ja da se SPC sve vise boji konkurencije. Izgleda da MPC i CPC pruzaju bolje usluge znacajno jeftinije ili je mozda samo ljubaznost osoblja razlog za promenu religijskog operatera?
(Bacvanin, 26. avgust 2014 16:08)
-----
Eto, pruza Vam se sansa da unapred rezervisete opelo kod jedne od ovih dveju jeftinijih "crkava"?! Srbija je slobodna zemlja a poslednji "rekvijem" mozete da narucite po vlastitoj volji a imate i tri ponude, kako biste zadovoljili zakonsku formu.

go

pre 9 godina

Narodi kojima je pravoslavlje veroispovest nemaju vodju poput rimskog Pape, pa su sami sebi dovoljni I mogu da rade sta im politika kaze..
Pravoslavlje nije prcija SPC, a Makedonci imaju stete od nepriznavanja koliko i Srbi koristi od autokefalnosti.
Vratice SPC i Kosovo, i MPC cim uskladi kalendar.
Ako SPC ima necega na odmet to su vekovi...

Бојан Илић

pre 9 godina

Ukratko:
1) Aleksandar Makedonski je Grk
2) Tzv MPC je osnovala Komunisticka Partija i ona je nekanonska
3) Tzv MPC je uzurpirala imovinu SPCPrema tome - dabome...
(as, 26. avgust 2014 18:45)

Има још доста ту да се дода али је објашњење у "пар црта" одлично!:-)

МКД

pre 9 godina

Gruzanin,а може ли код вас у БЈРСрбија Ќирил наместо ћирил ?То што си питао наравно да може и немојте да правите проблеме где их нема меѓу Македонце и Србе у Македонији где живимо ко ЈЕДАН.Поздрав.

Бојан Илић

pre 9 godina

Треба на референдум па нека одлучи народ!
(Lav, 26. avgust 2014 16:16)

СПЦ је вековима на територији данашње Македоније, још из времена када се звала Стара Србија!

Зашто неко не одржи "регерендум" о Католичкој цркви на сваком континенту?

SashaNS

pre 9 godina

Mogu ovi iz BJRM da kukaju koliko hoce ali njihovu versku organizaciju nije priznala ni jedna pravoslavna crkva u svetu. Dok je tako oni su samo jos jedna sekta u okviru pravoslavlja/hriscanstva. Drugo je pitanje zasto oni svojataju tudje: Grcku kulturu i istoriju i nasu SPC. Verovatno jer nemaju ni jedno ni drugo svoje.

Pravi gradjanski srbin

pre 9 godina

Molim dobre susede makedonce da se ne pale na ove provokacije nase SPC. Srbija je sekularna drzava i zato uopste ne zelim da se zameram sa komsijama zbog necijeg religijskog spora ili hira. Kao gradjanin Srbije ne priznajem ovaj spor, priznajem religijsku slobodu makedonskom narodu, sve ostalo je sramota mesati se u tudja posla.

as

pre 9 godina

Ukratko:
1) Aleksandar Makedonski je Grk
2) Tzv MPC je osnovala Komunisticka Partija i ona je nekanonska
3) Tzv MPC je uzurpirala imovinu SPC
Prema tome - dabome...

aleksandar

pre 9 godina

E Srbi Srbi,
Ne samo sto gubite prijateli, se gubite i sami sebe. site mozni vojni gi izgubivte a sega go gubite i edinstveniot prijatel na balkan. pomili vi se Grcite koi ve bombardiraa od makedoncite, jas ne mozm da ve razberam. se nadevam deka komentarov ke bide objaven.
pozdrav od Aleksandar

elena

pre 9 godina

makedonija je samostalna drzava i ima pravo na svoja crkva ! svigjalo vam se to ili ne to je realnost ! mi imamo nasu crkvu .. makedonska pravoslavna arhiepiskopija i to je to , i dali to mu se dopada ili ne na neki deda sa belu braducu tamo u Beograd ... i sta oni misle o tome iskreno bas ne zabole !! Bog je tu za sve vernike , to ne zavisi od necija birokratska ili hegemonisticka volja , dali mu je palo na pamet da priznaje ili ne nasu crkvu . pozdrav od Skopje

Bacvanin

pre 9 godina

Vidim ja da se SPC sve vise boji konkurencije. Izgleda da MPC i CPC pruzaju bolje usluge znacajno jeftinije ili je mozda samo ljubaznost osoblja razlog za promenu religijskog operatera?

Lav

pre 9 godina

Није добро то што се уопште меша српска црква у македонији! Нема шта тражит у македонију српски попови и владике, ми имамо наше попове и владике што би нама били други попови кад имамо своје? Српски попови нека служе у србији и српском народу ту ништа није спорно.
Македонија е друга држава и има своју епархију, незнам шта би радила српска црква у македонију? Вероватно хоће да командују другима? Треба на референдум па нека одлучи народ!

chomi

pre 9 godina

ovi iz spc izgleda da nisu culi da se zemlja raspala ... pa da ... toliko otprilike i kasne u svojim glavama ... 25 g ! jel oni stvarno misle da mogu jos da vladaju u 2 bivse republike ? odakle im pravo ? iz srednjeg veka ... momci ako niste znali svet se mnogo promenio ... a u medjuvremeni provalili smo da se zemlja okrece oko sunca I da virus I bakterije nisu bozija kazna!

Gruzanin

pre 9 godina

Pitanje za BJR makedonce : moze li Srbin, koji je rodjen i ziveo u BJRM, da bude sahranjen u skoplju i da mu na spomeniku pise na primer Петровић ili MORA da pise Петровиќ (к sa apostrofom )? I ako ne moze zasto?

Petar

pre 9 godina

Makedonska pravoslavna crkva i Republika Makedonija treba da budu tužene sudu u Strazburu, zbog organizovanog progona pripadnika Ohridske arhiepiskopije SPC i uskraćivanja verskih sloboda. Mitropolit Jovan je jedini evropski zatvorenik, koji robija sa lažnim optužbama. Istovremeno se progone monasi i sveštenici.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Mržnja je čudo. Mogu Makedonci da veruju u šta hoće i da se mole u kojoj god hoće Crkvi ali, za to, postoji način, predvidjen crkvenim pravilima. Ne može se crkva osnivati na sastanku mesnog odbora neke opštinske zajednice. Interesantno je da Makedoncima ne smeta nijedna druga religija niti crkva osim srpske. Krije se ali je opštepoznato da srpski sveštenici nisu mogli čak ni da tranzitiraju kroz Makedoniju. Morali su da se preoblače i da, poput kriminalaca, putuju kroz ovu državu. Naravno, to se tajilo da se ne naruše naši "dobrosusedski" odnosi?! Negiranje bilo čega što podseća na Srbe u Makedoniji se odvija i usmerava sa najvišeg državnog nivoa. To se radi odvajkada. Tako je bilo i za vreme nezaboravnog "Čede". Crkve u Makedoniji, kao i u drugim delovima Balkana su podizali zadužbinari odnosno vlastela. Najinteresantnije je da "braća" Makedonci nikada neće pomenuti osnivača neke Crkve jer bi time priznali da su najvrednije svetinje u Makedoniji, podizali Srbi. Na ovaj način smatraju da mogu izbrisati deo istorije.

Popadija show

pre 9 godina

Daj prestanite sa budalastinama. Isus nije ni srbin ni makedonac. molite Boga i krscanstvo je jedno i istok i zapad. Dosta je podjela, mujadini ce nas papati.....

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Mržnja je čudo. Mogu Makedonci da veruju u šta hoće i da se mole u kojoj god hoće Crkvi ali, za to, postoji način, predvidjen crkvenim pravilima. Ne može se crkva osnivati na sastanku mesnog odbora neke opštinske zajednice. Interesantno je da Makedoncima ne smeta nijedna druga religija niti crkva osim srpske. Krije se ali je opštepoznato da srpski sveštenici nisu mogli čak ni da tranzitiraju kroz Makedoniju. Morali su da se preoblače i da, poput kriminalaca, putuju kroz ovu državu. Naravno, to se tajilo da se ne naruše naši "dobrosusedski" odnosi?! Negiranje bilo čega što podseća na Srbe u Makedoniji se odvija i usmerava sa najvišeg državnog nivoa. To se radi odvajkada. Tako je bilo i za vreme nezaboravnog "Čede". Crkve u Makedoniji, kao i u drugim delovima Balkana su podizali zadužbinari odnosno vlastela. Najinteresantnije je da "braća" Makedonci nikada neće pomenuti osnivača neke Crkve jer bi time priznali da su najvrednije svetinje u Makedoniji, podizali Srbi. Na ovaj način smatraju da mogu izbrisati deo istorije.

Popadija show

pre 9 godina

Daj prestanite sa budalastinama. Isus nije ni srbin ni makedonac. molite Boga i krscanstvo je jedno i istok i zapad. Dosta je podjela, mujadini ce nas papati.....

Petar

pre 9 godina

Makedonska pravoslavna crkva i Republika Makedonija treba da budu tužene sudu u Strazburu, zbog organizovanog progona pripadnika Ohridske arhiepiskopije SPC i uskraćivanja verskih sloboda. Mitropolit Jovan je jedini evropski zatvorenik, koji robija sa lažnim optužbama. Istovremeno se progone monasi i sveštenici.

Lav

pre 9 godina

Није добро то што се уопште меша српска црква у македонији! Нема шта тражит у македонију српски попови и владике, ми имамо наше попове и владике што би нама били други попови кад имамо своје? Српски попови нека служе у србији и српском народу ту ништа није спорно.
Македонија е друга држава и има своју епархију, незнам шта би радила српска црква у македонију? Вероватно хоће да командују другима? Треба на референдум па нека одлучи народ!

Bacvanin

pre 9 godina

Vidim ja da se SPC sve vise boji konkurencije. Izgleda da MPC i CPC pruzaju bolje usluge znacajno jeftinije ili je mozda samo ljubaznost osoblja razlog za promenu religijskog operatera?

elena

pre 9 godina

makedonija je samostalna drzava i ima pravo na svoja crkva ! svigjalo vam se to ili ne to je realnost ! mi imamo nasu crkvu .. makedonska pravoslavna arhiepiskopija i to je to , i dali to mu se dopada ili ne na neki deda sa belu braducu tamo u Beograd ... i sta oni misle o tome iskreno bas ne zabole !! Bog je tu za sve vernike , to ne zavisi od necija birokratska ili hegemonisticka volja , dali mu je palo na pamet da priznaje ili ne nasu crkvu . pozdrav od Skopje

Pravi gradjanski srbin

pre 9 godina

Molim dobre susede makedonce da se ne pale na ove provokacije nase SPC. Srbija je sekularna drzava i zato uopste ne zelim da se zameram sa komsijama zbog necijeg religijskog spora ili hira. Kao gradjanin Srbije ne priznajem ovaj spor, priznajem religijsku slobodu makedonskom narodu, sve ostalo je sramota mesati se u tudja posla.

Gruzanin

pre 9 godina

Pitanje za BJR makedonce : moze li Srbin, koji je rodjen i ziveo u BJRM, da bude sahranjen u skoplju i da mu na spomeniku pise na primer Петровић ili MORA da pise Петровиќ (к sa apostrofom )? I ako ne moze zasto?

chomi

pre 9 godina

ovi iz spc izgleda da nisu culi da se zemlja raspala ... pa da ... toliko otprilike i kasne u svojim glavama ... 25 g ! jel oni stvarno misle da mogu jos da vladaju u 2 bivse republike ? odakle im pravo ? iz srednjeg veka ... momci ako niste znali svet se mnogo promenio ... a u medjuvremeni provalili smo da se zemlja okrece oko sunca I da virus I bakterije nisu bozija kazna!

aleksandar

pre 9 godina

E Srbi Srbi,
Ne samo sto gubite prijateli, se gubite i sami sebe. site mozni vojni gi izgubivte a sega go gubite i edinstveniot prijatel na balkan. pomili vi se Grcite koi ve bombardiraa od makedoncite, jas ne mozm da ve razberam. se nadevam deka komentarov ke bide objaven.
pozdrav od Aleksandar

as

pre 9 godina

Ukratko:
1) Aleksandar Makedonski je Grk
2) Tzv MPC je osnovala Komunisticka Partija i ona je nekanonska
3) Tzv MPC je uzurpirala imovinu SPC
Prema tome - dabome...

SashaNS

pre 9 godina

Mogu ovi iz BJRM da kukaju koliko hoce ali njihovu versku organizaciju nije priznala ni jedna pravoslavna crkva u svetu. Dok je tako oni su samo jos jedna sekta u okviru pravoslavlja/hriscanstva. Drugo je pitanje zasto oni svojataju tudje: Grcku kulturu i istoriju i nasu SPC. Verovatno jer nemaju ni jedno ni drugo svoje.

Sale

pre 9 godina

Za SashaNS:

Mene su moji krstili u MPC i tu se molim Bogu do dan danas.... Nista mi ne fali.... Cak sto vise, imao sam priliku da se pricestim u Grcku, Rusku i Rumunsku crkvu i niko nije pravio problem, a svi su pitali koju crkvu posecujem za vreme nedeljnih bogosluzbi.... Jedino mala sacica Srba ima problem sa tim.... Na svu srecu, opet kazem, mala sacica kompleksasa....

vernik

pre 9 godina

procitala sam , neko je komentirao " mitropolit jovan je jedini zatvorenik u evripi zbog religije ! Pitam se dali neko nije dovoljno obavesten , namerno se pravi glup ili stvarno je glup ??? nigde nisam procitala da je u zatvor zbog pronevera para ! Izvinete komsije ali da nestanu vise od 200.000 eur i da se nema trag to novca .. uopste nije religiski ! to su bili donacije od biznismena za novu crkvu u Velesu ... gde su isparile niko nezna ... i sad od Jovan da pravime zurtvenik za veru nije humano . to vam je isto kako na primer nasa Makedonska crkva da zastane u odbrani na vas episkop koj je bio optuzen za pedofilija ! Da li je to uredu??

МКД

pre 9 godina

Gruzanin,а може ли код вас у БЈРСрбија Ќирил наместо ћирил ?То што си питао наравно да може и немојте да правите проблеме где их нема меѓу Македонце и Србе у Македонији где живимо ко ЈЕДАН.Поздрав.

svoji na svome

pre 9 godina

Smešna je i prilično anahrona ambicija nekih srpskih nacionalista da s visine gledaju na normalnu želju i potrebu svoje "pravoslavne braće" u Makedoniji i CG da imaju svoju nacionalnu crkvu i da budu svoji na svome.

Martin Zaječar

pre 9 godina

@aleksandar
Produbljivanjem ovih sukoba oko crkava, vi ste ti koji gubite jedinog prijatelja u okruženju, a ne mi Srbi. Vi ste ti koji ste u potpunom okruženju neprijateljskih država (Grčka, Bugarska, Albanija) i jedino vam mi Srbi ne stvaramo nikakve probleme, ni u kakvom smislu, i ne sputavamo vas ni u čemu, čak smo vam jedini priznali naziv države pod imenom ''Republika Makedonija'', a za skoro čitav svet ste ''BJR Makedonija''. Mi smo vama jedina slamka spasa i mi vama trebamo, a ne obrnuto, vi ste nama prilično nebitni. Srbi izgubili sve ratove? Hahah, pa da je tako, ti bi sad živeo u Bugarskoj, kao i ja. Srbi su sve ratove dobijali dečko, ako je iko na ovim prostorima pobeđivao u ratovima, to je Srbija (oba balkanska, oba svetska, rat u BiH). :) Što se tiče odnosa Srba i Grka, molim te, nemoj pisati o čemu nemaš pojma... Srbi i Grci su oduvek bili prijatelji i saveznici, i to nema veze sa vašim i grčkim nesporazumom i sporovima oko imena države Makedonije, to nas ne zanima. Za vreme bombardovanja, Grci su protestvovali u Atini i Solunu, palili su američke zastave, održavali su humanitarne koncerte i svi skupljeni prilozi su slati za pomoć stradalih u bombardovanju Srbije, a u dobroj meri je pomogla i Grčka pravoslavna crkva. Za vreme rata u Hrvatskoj i BiH, na srpskoj strani je ratovalo dosta dobrovoljaca iz Grčke, srpska deca iz ratom najugroženijih područja su primana kod grčkih porodica... Ostavi se ti Srbije, brini se za one što su ti okupirali pola države! ;)

Бојан Илић

pre 9 godina

Ukratko:
1) Aleksandar Makedonski je Grk
2) Tzv MPC je osnovala Komunisticka Partija i ona je nekanonska
3) Tzv MPC je uzurpirala imovinu SPCPrema tome - dabome...
(as, 26. avgust 2014 18:45)

Има још доста ту да се дода али је објашњење у "пар црта" одлично!:-)

Бојан Илић

pre 9 godina

Треба на референдум па нека одлучи народ!
(Lav, 26. avgust 2014 16:16)

СПЦ је вековима на територији данашње Македоније, још из времена када се звала Стара Србија!

Зашто неко не одржи "регерендум" о Католичкој цркви на сваком континенту?

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Vidim ja da se SPC sve vise boji konkurencije. Izgleda da MPC i CPC pruzaju bolje usluge znacajno jeftinije ili je mozda samo ljubaznost osoblja razlog za promenu religijskog operatera?
(Bacvanin, 26. avgust 2014 16:08)
-----
Eto, pruza Vam se sansa da unapred rezervisete opelo kod jedne od ovih dveju jeftinijih "crkava"?! Srbija je slobodna zemlja a poslednji "rekvijem" mozete da narucite po vlastitoj volji a imate i tri ponude, kako biste zadovoljili zakonsku formu.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Meni nije važno u kojoj će crkvi da se neko moli. Makedonci, poput Crnogoraca mogu da osnuju svoju crkvu i da u nju veruju ali, shodno crkvenim pravilima postoji način odvajanja i razdvajanja jedne te iste vere. Ne može Lazo Koliševski niti Tito da odluče kako će se odvijati organizacija unutar SPC. Doduše može i to ali, imamo ovo što imamo danas. Zašto Makedonci i Crnogorci ne urade isto i sa Katoličkom crkvom? Zašto ne osnuju svoju Katoličku crkvu i u nju usele svoje sveštenike? Mene ipak, najviše zanima jedna druga strana ove priče. Zašto se ne potencira ko su osnivači odnosno, zadužbinari najstarijih pravoslavnih Crkava u Makedoniji? Zašto taje imena kraljeva, careva ili vlastele koja je podizala te Hramove? Meni je to daleko signifikantnija činjenica od toga da li će se neki Makedonac krstiti u Ohridu, Gostivaru ili na Kipru? U čemu je vic?

Sale

pre 9 godina

Sve je ovo dimna zavesa od strane SPC - valja su opet uhvatili nekog vladiku pedofila pa ovako skrecu paznju sa realnih problema u srpskoj crkvi...
A navodno sudjenje Njegovog Blazenstva Arhiepiskopa Stefana, poglavara MPC, je nista vise nego obican cirkuz... :-)

Makarije Cudotvorac

pre 9 godina

@Martin Zaječar. Kada vec nabrajas ratove koje je Srbija "dobila", red je da pomenes i rat s Hrvatskom, kao i rat s Kosovom, ili selektivna memorija radi? Vidi se da TI nemas pojma o cemu pricas, jer Makedonija je jedina republika iz bivse YU koja se SAMA oslobodila okupatriskih snaga, nakon toga njene su partizanske jedinice krenule na Sremski front, iako je General Apostolski hteo da ide na Solun u ispomoc Egejskih Makedonaca (poznate parole "Necemo na Srem, nego na Solun"), prevagnulo je "Bratstvo i Jedinstvo".
Druga nebuloza je da citav svet ne priznaje Makedoniju ustavnim imenom, nego da je to uradila jedino Srbija. Koja kolosalna glupost. Makedoniju ustavnim imenom priznaje vise od 140 zemalja (od 196), medju kojim su i SAD, Rusija, Kina, Kanada, UK, Brazil, Argentina itd, itd... Srbija jedina slamka spasa!? Da nisu bili Makedonci pocrkali biste od gladi za vreme sankcija.
Priznata ili ne, svestena lica is SPC mogu proci kroz Makedoniju samo ako su obuceni kao turisti koji idu na letovanje, dok ono kukavicje jaje koje ste vrbovali ce tamniciti jos tri godine. Svoj na svome.

Јосиф Скопски

pre 9 godina

Црква у БЈРМ је вековима била и остала саставни део СПЦ и као таква дужна је да се потчини одлукама СПЦ све док не буде канонски призната као аутономна. Све до насилног осамостаљења тамо су годинама службовали архијереји: Јосиф Цвијовић, митрополит скопски, Николај Велимировић, епископ охридски и битољски и други. Садашња јерархија је сама себе прогласила самосталном (sic!) и зато је оваква одлука синода СПЦ оправдана после вишедеценијског чекања и позива на покајање архијереја МПЦ. Што се тиче одлуке Црквеног суда она је итекако обавезујућа и важећа је господин Стефан више нигде у свету неће моћи да се појави и представи као епископ. Одлуку Суда СПЦ признаће и поштовати све помесне Цркве. До сада није могао да служи нигде и то је било више него очигледно а након судске одлуке неће моћи ни да се појави нигде ван БЈРМ као епископ.
Људи у Цркви постоји ред и поредак и то мора да се поштује. Нико не прави проблем Македонцима до њихове владике које нису признате НИГДЕ У СВЕТУ. ако се дозову памети све ће да се реши...

Aleksandar

pre 9 godina

Braco Srbi, pa sta je ovo? Ako neko je pravi vernik zna da nijedna crkva nema pravo neko drug da sudi, jer je to organizacija koja treba da bide u skladu sa crkovnim nacela....pa gde u Bibliji pise da crkva ima pravo da sudi????? Nema pravo crkva niko da sudi crkva treba da miri ljude a ne da razdvaja...Kakav je ovo vestacki problem o kojoj Srbiji i sama SPC nema nikakav korist? I na kraju malo razmislite....zasto SPC da se mesa u makedonskoj teritorijii i u makedonskom svetom Crkvom? Jer bi bilo ok da vasa sveta Crkva bude dirigirana od drugoj crkvi??? Razmislite trezveno, ako crkve su ispolitizirane, narod ne treba da bude takav jer nema nikakva korist od to, vec dovoljno od visa politika stradaju i srbi i makedonci

go

pre 9 godina

Narodi kojima je pravoslavlje veroispovest nemaju vodju poput rimskog Pape, pa su sami sebi dovoljni I mogu da rade sta im politika kaze..
Pravoslavlje nije prcija SPC, a Makedonci imaju stete od nepriznavanja koliko i Srbi koristi od autokefalnosti.
Vratice SPC i Kosovo, i MPC cim uskladi kalendar.
Ako SPC ima necega na odmet to su vekovi...

Bacvanin

pre 9 godina

Vidim ja da se SPC sve vise boji konkurencije. Izgleda da MPC i CPC pruzaju bolje usluge znacajno jeftinije ili je mozda samo ljubaznost osoblja razlog za promenu religijskog operatera?

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Mržnja je čudo. Mogu Makedonci da veruju u šta hoće i da se mole u kojoj god hoće Crkvi ali, za to, postoji način, predvidjen crkvenim pravilima. Ne može se crkva osnivati na sastanku mesnog odbora neke opštinske zajednice. Interesantno je da Makedoncima ne smeta nijedna druga religija niti crkva osim srpske. Krije se ali je opštepoznato da srpski sveštenici nisu mogli čak ni da tranzitiraju kroz Makedoniju. Morali su da se preoblače i da, poput kriminalaca, putuju kroz ovu državu. Naravno, to se tajilo da se ne naruše naši "dobrosusedski" odnosi?! Negiranje bilo čega što podseća na Srbe u Makedoniji se odvija i usmerava sa najvišeg državnog nivoa. To se radi odvajkada. Tako je bilo i za vreme nezaboravnog "Čede". Crkve u Makedoniji, kao i u drugim delovima Balkana su podizali zadužbinari odnosno vlastela. Najinteresantnije je da "braća" Makedonci nikada neće pomenuti osnivača neke Crkve jer bi time priznali da su najvrednije svetinje u Makedoniji, podizali Srbi. Na ovaj način smatraju da mogu izbrisati deo istorije.

Lav

pre 9 godina

Није добро то што се уопште меша српска црква у македонији! Нема шта тражит у македонију српски попови и владике, ми имамо наше попове и владике што би нама били други попови кад имамо своје? Српски попови нека служе у србији и српском народу ту ништа није спорно.
Македонија е друга држава и има своју епархију, незнам шта би радила српска црква у македонију? Вероватно хоће да командују другима? Треба на референдум па нека одлучи народ!

Petar

pre 9 godina

Makedonska pravoslavna crkva i Republika Makedonija treba da budu tužene sudu u Strazburu, zbog organizovanog progona pripadnika Ohridske arhiepiskopije SPC i uskraćivanja verskih sloboda. Mitropolit Jovan je jedini evropski zatvorenik, koji robija sa lažnim optužbama. Istovremeno se progone monasi i sveštenici.

chomi

pre 9 godina

ovi iz spc izgleda da nisu culi da se zemlja raspala ... pa da ... toliko otprilike i kasne u svojim glavama ... 25 g ! jel oni stvarno misle da mogu jos da vladaju u 2 bivse republike ? odakle im pravo ? iz srednjeg veka ... momci ako niste znali svet se mnogo promenio ... a u medjuvremeni provalili smo da se zemlja okrece oko sunca I da virus I bakterije nisu bozija kazna!

SashaNS

pre 9 godina

Mogu ovi iz BJRM da kukaju koliko hoce ali njihovu versku organizaciju nije priznala ni jedna pravoslavna crkva u svetu. Dok je tako oni su samo jos jedna sekta u okviru pravoslavlja/hriscanstva. Drugo je pitanje zasto oni svojataju tudje: Grcku kulturu i istoriju i nasu SPC. Verovatno jer nemaju ni jedno ni drugo svoje.

Popadija show

pre 9 godina

Daj prestanite sa budalastinama. Isus nije ni srbin ni makedonac. molite Boga i krscanstvo je jedno i istok i zapad. Dosta je podjela, mujadini ce nas papati.....

elena

pre 9 godina

makedonija je samostalna drzava i ima pravo na svoja crkva ! svigjalo vam se to ili ne to je realnost ! mi imamo nasu crkvu .. makedonska pravoslavna arhiepiskopija i to je to , i dali to mu se dopada ili ne na neki deda sa belu braducu tamo u Beograd ... i sta oni misle o tome iskreno bas ne zabole !! Bog je tu za sve vernike , to ne zavisi od necija birokratska ili hegemonisticka volja , dali mu je palo na pamet da priznaje ili ne nasu crkvu . pozdrav od Skopje

aleksandar

pre 9 godina

E Srbi Srbi,
Ne samo sto gubite prijateli, se gubite i sami sebe. site mozni vojni gi izgubivte a sega go gubite i edinstveniot prijatel na balkan. pomili vi se Grcite koi ve bombardiraa od makedoncite, jas ne mozm da ve razberam. se nadevam deka komentarov ke bide objaven.
pozdrav od Aleksandar

as

pre 9 godina

Ukratko:
1) Aleksandar Makedonski je Grk
2) Tzv MPC je osnovala Komunisticka Partija i ona je nekanonska
3) Tzv MPC je uzurpirala imovinu SPC
Prema tome - dabome...

Бојан Илић

pre 9 godina

Ukratko:
1) Aleksandar Makedonski je Grk
2) Tzv MPC je osnovala Komunisticka Partija i ona je nekanonska
3) Tzv MPC je uzurpirala imovinu SPCPrema tome - dabome...
(as, 26. avgust 2014 18:45)

Има још доста ту да се дода али је објашњење у "пар црта" одлично!:-)

Gruzanin

pre 9 godina

Pitanje za BJR makedonce : moze li Srbin, koji je rodjen i ziveo u BJRM, da bude sahranjen u skoplju i da mu na spomeniku pise na primer Петровић ili MORA da pise Петровиќ (к sa apostrofom )? I ako ne moze zasto?

Pravi gradjanski srbin

pre 9 godina

Molim dobre susede makedonce da se ne pale na ove provokacije nase SPC. Srbija je sekularna drzava i zato uopste ne zelim da se zameram sa komsijama zbog necijeg religijskog spora ili hira. Kao gradjanin Srbije ne priznajem ovaj spor, priznajem religijsku slobodu makedonskom narodu, sve ostalo je sramota mesati se u tudja posla.

Бојан Илић

pre 9 godina

Треба на референдум па нека одлучи народ!
(Lav, 26. avgust 2014 16:16)

СПЦ је вековима на територији данашње Македоније, још из времена када се звала Стара Србија!

Зашто неко не одржи "регерендум" о Католичкој цркви на сваком континенту?

Martin Zaječar

pre 9 godina

@aleksandar
Produbljivanjem ovih sukoba oko crkava, vi ste ti koji gubite jedinog prijatelja u okruženju, a ne mi Srbi. Vi ste ti koji ste u potpunom okruženju neprijateljskih država (Grčka, Bugarska, Albanija) i jedino vam mi Srbi ne stvaramo nikakve probleme, ni u kakvom smislu, i ne sputavamo vas ni u čemu, čak smo vam jedini priznali naziv države pod imenom ''Republika Makedonija'', a za skoro čitav svet ste ''BJR Makedonija''. Mi smo vama jedina slamka spasa i mi vama trebamo, a ne obrnuto, vi ste nama prilično nebitni. Srbi izgubili sve ratove? Hahah, pa da je tako, ti bi sad živeo u Bugarskoj, kao i ja. Srbi su sve ratove dobijali dečko, ako je iko na ovim prostorima pobeđivao u ratovima, to je Srbija (oba balkanska, oba svetska, rat u BiH). :) Što se tiče odnosa Srba i Grka, molim te, nemoj pisati o čemu nemaš pojma... Srbi i Grci su oduvek bili prijatelji i saveznici, i to nema veze sa vašim i grčkim nesporazumom i sporovima oko imena države Makedonije, to nas ne zanima. Za vreme bombardovanja, Grci su protestvovali u Atini i Solunu, palili su američke zastave, održavali su humanitarne koncerte i svi skupljeni prilozi su slati za pomoć stradalih u bombardovanju Srbije, a u dobroj meri je pomogla i Grčka pravoslavna crkva. Za vreme rata u Hrvatskoj i BiH, na srpskoj strani je ratovalo dosta dobrovoljaca iz Grčke, srpska deca iz ratom najugroženijih područja su primana kod grčkih porodica... Ostavi se ti Srbije, brini se za one što su ti okupirali pola države! ;)

МКД

pre 9 godina

Gruzanin,а може ли код вас у БЈРСрбија Ќирил наместо ћирил ?То што си питао наравно да може и немојте да правите проблеме где их нема меѓу Македонце и Србе у Македонији где живимо ко ЈЕДАН.Поздрав.

Sale

pre 9 godina

Za SashaNS:

Mene su moji krstili u MPC i tu se molim Bogu do dan danas.... Nista mi ne fali.... Cak sto vise, imao sam priliku da se pricestim u Grcku, Rusku i Rumunsku crkvu i niko nije pravio problem, a svi su pitali koju crkvu posecujem za vreme nedeljnih bogosluzbi.... Jedino mala sacica Srba ima problem sa tim.... Na svu srecu, opet kazem, mala sacica kompleksasa....

svoji na svome

pre 9 godina

Smešna je i prilično anahrona ambicija nekih srpskih nacionalista da s visine gledaju na normalnu želju i potrebu svoje "pravoslavne braće" u Makedoniji i CG da imaju svoju nacionalnu crkvu i da budu svoji na svome.

go

pre 9 godina

Narodi kojima je pravoslavlje veroispovest nemaju vodju poput rimskog Pape, pa su sami sebi dovoljni I mogu da rade sta im politika kaze..
Pravoslavlje nije prcija SPC, a Makedonci imaju stete od nepriznavanja koliko i Srbi koristi od autokefalnosti.
Vratice SPC i Kosovo, i MPC cim uskladi kalendar.
Ako SPC ima necega na odmet to su vekovi...

vernik

pre 9 godina

procitala sam , neko je komentirao " mitropolit jovan je jedini zatvorenik u evripi zbog religije ! Pitam se dali neko nije dovoljno obavesten , namerno se pravi glup ili stvarno je glup ??? nigde nisam procitala da je u zatvor zbog pronevera para ! Izvinete komsije ali da nestanu vise od 200.000 eur i da se nema trag to novca .. uopste nije religiski ! to su bili donacije od biznismena za novu crkvu u Velesu ... gde su isparile niko nezna ... i sad od Jovan da pravime zurtvenik za veru nije humano . to vam je isto kako na primer nasa Makedonska crkva da zastane u odbrani na vas episkop koj je bio optuzen za pedofilija ! Da li je to uredu??

Јосиф Скопски

pre 9 godina

Црква у БЈРМ је вековима била и остала саставни део СПЦ и као таква дужна је да се потчини одлукама СПЦ све док не буде канонски призната као аутономна. Све до насилног осамостаљења тамо су годинама службовали архијереји: Јосиф Цвијовић, митрополит скопски, Николај Велимировић, епископ охридски и битољски и други. Садашња јерархија је сама себе прогласила самосталном (sic!) и зато је оваква одлука синода СПЦ оправдана после вишедеценијског чекања и позива на покајање архијереја МПЦ. Што се тиче одлуке Црквеног суда она је итекако обавезујућа и важећа је господин Стефан више нигде у свету неће моћи да се појави и представи као епископ. Одлуку Суда СПЦ признаће и поштовати све помесне Цркве. До сада није могао да служи нигде и то је било више него очигледно а након судске одлуке неће моћи ни да се појави нигде ван БЈРМ као епископ.
Људи у Цркви постоји ред и поредак и то мора да се поштује. Нико не прави проблем Македонцима до њихове владике које нису признате НИГДЕ У СВЕТУ. ако се дозову памети све ће да се реши...

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Vidim ja da se SPC sve vise boji konkurencije. Izgleda da MPC i CPC pruzaju bolje usluge znacajno jeftinije ili je mozda samo ljubaznost osoblja razlog za promenu religijskog operatera?
(Bacvanin, 26. avgust 2014 16:08)
-----
Eto, pruza Vam se sansa da unapred rezervisete opelo kod jedne od ovih dveju jeftinijih "crkava"?! Srbija je slobodna zemlja a poslednji "rekvijem" mozete da narucite po vlastitoj volji a imate i tri ponude, kako biste zadovoljili zakonsku formu.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Meni nije važno u kojoj će crkvi da se neko moli. Makedonci, poput Crnogoraca mogu da osnuju svoju crkvu i da u nju veruju ali, shodno crkvenim pravilima postoji način odvajanja i razdvajanja jedne te iste vere. Ne može Lazo Koliševski niti Tito da odluče kako će se odvijati organizacija unutar SPC. Doduše može i to ali, imamo ovo što imamo danas. Zašto Makedonci i Crnogorci ne urade isto i sa Katoličkom crkvom? Zašto ne osnuju svoju Katoličku crkvu i u nju usele svoje sveštenike? Mene ipak, najviše zanima jedna druga strana ove priče. Zašto se ne potencira ko su osnivači odnosno, zadužbinari najstarijih pravoslavnih Crkava u Makedoniji? Zašto taje imena kraljeva, careva ili vlastele koja je podizala te Hramove? Meni je to daleko signifikantnija činjenica od toga da li će se neki Makedonac krstiti u Ohridu, Gostivaru ili na Kipru? U čemu je vic?

Sale

pre 9 godina

Sve je ovo dimna zavesa od strane SPC - valja su opet uhvatili nekog vladiku pedofila pa ovako skrecu paznju sa realnih problema u srpskoj crkvi...
A navodno sudjenje Njegovog Blazenstva Arhiepiskopa Stefana, poglavara MPC, je nista vise nego obican cirkuz... :-)

Makarije Cudotvorac

pre 9 godina

@Martin Zaječar. Kada vec nabrajas ratove koje je Srbija "dobila", red je da pomenes i rat s Hrvatskom, kao i rat s Kosovom, ili selektivna memorija radi? Vidi se da TI nemas pojma o cemu pricas, jer Makedonija je jedina republika iz bivse YU koja se SAMA oslobodila okupatriskih snaga, nakon toga njene su partizanske jedinice krenule na Sremski front, iako je General Apostolski hteo da ide na Solun u ispomoc Egejskih Makedonaca (poznate parole "Necemo na Srem, nego na Solun"), prevagnulo je "Bratstvo i Jedinstvo".
Druga nebuloza je da citav svet ne priznaje Makedoniju ustavnim imenom, nego da je to uradila jedino Srbija. Koja kolosalna glupost. Makedoniju ustavnim imenom priznaje vise od 140 zemalja (od 196), medju kojim su i SAD, Rusija, Kina, Kanada, UK, Brazil, Argentina itd, itd... Srbija jedina slamka spasa!? Da nisu bili Makedonci pocrkali biste od gladi za vreme sankcija.
Priznata ili ne, svestena lica is SPC mogu proci kroz Makedoniju samo ako su obuceni kao turisti koji idu na letovanje, dok ono kukavicje jaje koje ste vrbovali ce tamniciti jos tri godine. Svoj na svome.

Aleksandar

pre 9 godina

Braco Srbi, pa sta je ovo? Ako neko je pravi vernik zna da nijedna crkva nema pravo neko drug da sudi, jer je to organizacija koja treba da bide u skladu sa crkovnim nacela....pa gde u Bibliji pise da crkva ima pravo da sudi????? Nema pravo crkva niko da sudi crkva treba da miri ljude a ne da razdvaja...Kakav je ovo vestacki problem o kojoj Srbiji i sama SPC nema nikakav korist? I na kraju malo razmislite....zasto SPC da se mesa u makedonskoj teritorijii i u makedonskom svetom Crkvom? Jer bi bilo ok da vasa sveta Crkva bude dirigirana od drugoj crkvi??? Razmislite trezveno, ako crkve su ispolitizirane, narod ne treba da bude takav jer nema nikakva korist od to, vec dovoljno od visa politika stradaju i srbi i makedonci