Poternice ima, ali nije na sajtu

Crvena poternica za Markom Milićevim je raspisana, ali nije objavljena na sajtu, jer je neophodan nalog suda, kažu za B92 u kancelariji Interpola u Beogradu.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

17:12

Default images

"Prema nalogu suda, koji je vlasnik poternice, međunarodna poternica može da se publikuje ili u difuznom obliku dostavlja Interpolovim zaštićenim komunikacionim kanalom državama članicama, za koje je procenjeno da se u njima krije lice koje je u bekstvu", rečeno je B92 u Upravi za međunarodnu operativnu policijsku saradnju.

Precizira se da se bez naloga suda međunarodna poternica ne može publikovati, kao i da je difuzija mehanizam i standard za traženje begunaca posredstvom Interpola.

Iz ove uprave nisu mogli da nam kažu da li je Marko Milićev lociran u Turskoj.

U Interpolu Beograd kažu i da je saradnja s turskim kolegama odlična, kao uostalom i s drugim članicama Interpola, koljih ima 190.

Procedura za pronalaženje i hapšenje osumnjičenog nakon izdavanja crvene poternice, prema objašnjenju Interpola, zavisi od konkretnog slučaja i nacionalnog zakonodavstva određene države članice Interpola, čiji organi postupaju po međunarodnoj poternici.

Srbija je potpisnica Konvencije Saveta Evrope o ekstradiciji s dodatnim protokolima i Konvencije Saveta Evrope o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima. Između Turske i Srbije postoji i bilateralni ugovor još iz 1934. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: