UKR: U toku borbe za Krasni Luč

Ukrajinska vojska i pripadnici oružanih snaga samoproglašene Narodne Republike Donjeck nastavili su borbe za strateški važan grad na istoku Ukrajine Krasni Luč.

Izvor: B92

Nedelja, 10.08.2014.

13:44

Default images

Kako prenose lokalni mediji, u gradu, koji povezuje NRD sa drugim uporištem pobunjenika Luganskom Narodnom Republikom, se vode borbe "srednjeg intenziteta".

"Čujemo paljbu, ima upada u kuće, ali masovne artiljerijske paljbe kao u Lugansku za sada nema", rekao je za lokalne medije jedan penzioner.

Ukrajinske snage objavile su juče da su zauzele Krasni Luč, čime je završeno opkoljavanje Donjecka i nakon čega su odvojeni pobunjeni regioni Donjecka i Luganska.

Informaciju o zauzimanju Krasnog Luča prvi je objavio vođa pobunjenika u NRD Igor Stelkov (Girkin), koji je za to optužio vođe kozačkih dobrovoljaca koji su "pobegli, kao i uvek".

Nešto kasnije objavljeno je da se borbe u gradu i dalje vode.

"Nismo uspeli da odblokiramo puteve komunikacije LNR i DNR", izjavili su u DNR i naveli da se situacija menja iz časa u čas.

U Donjecku je protekle noći odjeknulo više od 20 detonacija bombi iz artiljerijskog oružja, uprkos jučerašnjem zahtevu proruskih snaga za uspostavljanje prekida,
vatre kako bi se "sprečila humanitarna katastrofa".

Napadi su nastavljeni i u toku dana, a jedna osoba je poginula, dok je deset ranjeno, navele su gradske vlasti
Donjecka.

U Donjecku odjekuju eksplozije. Do sada je u napadima teško oštećeno više od 2.000 stambenih zgrada, a noćašnjim sukobima oštećena je i bolnica. Ukrajinska strana zahtevala je da se borci separatističkih snaga, u zamenu za prekid vatre, predaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: