HR: Istraga pre ostavke ministra

Hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović izjavio je da je najveća odgovornost za pad vojnog aviona na njemu i njegovim prethodnicima.

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2014.

13:22

Default images

On je rekao da će o mogućoj ostavci odlučiti nakon izveštaja komisije i razgovora sa "svoja dva šefa" - premijerom i predsednikom Republike, prenosi Hina.

Dodao je da je, osim na njemu, odgovornost i na njegovim prethodnicima na čelu Ministarstva odbrane.

"Žao mi je što spominjem prošlost, ali treba reći da nije bilo hrabrosti da se donesu neke odluke", kazao je on, ističući da već tri godine strepi od mogućih sličnih događaja koje može da izazove zastarela vojna oprema.

Ministar je pohvalio pilota, pukovnika Stanka Hrženjaka, koji je "odlično odradio posao kada je trebalo biti hladne glave".

Načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Drago Lovrić rekao je da je odluka o nabavci novih borbenih aviona trebala da bude doneta još pre nekoliko godina.

Pošto to nije učinjeno, odlučeno je da se obavi remont i produži životni vek MIG-a 21, između ostalog i zbog obaveza koje Hrvatska ima prema NATO saveznicima.

Borbeni avion MiG-21 pao je juče nešto pre 15 sati na području Donje Lomnice kod Velike Gorice. Prema dosadašnjim informacijama, zatajio je stajni trap i avion se zapalio.

Pilot Stanko Hrženjak izjavio je da je sa avionom sve bilo u redu pre poletanja iz vazdušne luke Zemunik, ali mu je nedaleko od Zagreba otkazao hidraulični sistem, zapalio se motor i kabina ispunila dimom.

Zato se pilot katapultirao, a MiG usmerio prema nenaseljenom području.

Hrvatski mediji su juče objavili da je avion prethodno učestvovao u svečanom preletu u Kninu na centralnoj svečanosti hrvatskog praznika, Dana pobede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: