CP za konzulat Crne Gore u Bačkoj

Crnogorska partija (CP) pozdravila odluku Vlade Crne Gore da ubrza proces otvaranja konzulata u AP Vojvodini.

Izvor: B92

Nedelja, 03.08.2014.

10:50

Default images

CP veruje da će to doprineti jačanju veza crnogorske zajednice sa matičnom državom, ali ističe da bi konzulat trebalo da bude u Bačkoj.

Kako je nedavno najavljeno, planirano je, u dogovoru Vlada Crne Gore i Srbije, da crnogorski Konzulat bude otvoren u Sremskim Karlovcima.

To je, medjutim, izazvalo nezadovoljstvo pojedinih crnogorskih udruženja u Vojvodini, prenose crnogorski mediji.

Crnogorska partija, u svom saopštenju, podseća na činjenicu da najbrojnija crnogorska zajednica u pokrajini živi u Bačkoj i to sa najvećom koncentracijom u opštinama Kula, Vrbas i Mali Idjoš, i smatra da te tri susedne opštine predstavljaju nukleus oko kojeg treba da se sjedini nacionalna energija Crnogoraca u Srbiji u cilju očuvanja identiteta i ostvarivanja zakonima i ustavom garantovanih prava.

CP očekuje da crnogorska zajednica u Srbiji "uspešno završi proces upisa u posebne biračke spiskove i ispuni uslov za izbor nacionalnog saveta, radi ostvarivanja prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obaveštavanju i službenoj upotrebi crnogorskog jezika i pisma".

CP, kako prenose crnogorski mediji, kao jedina politička organizacija Crnogoraca u Srbiji želi da ima dobru i konstruktivnu saradnju sa budućim Nacionalnim savetom crnogorske nacionalne manjine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

11 h

Podeli: