Otkrivena spomen-ploča na Banovini

Na zgradi Banovine u Nišu u kojoj je zasedala ratna Vlada Srbije, povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata postavljena je spomen-ploča.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

14:38

Default images

Kao deo obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, gradonačelnik Niša Zoran Perišić i predsednik Skupštine grada Mile Ilić otkrili su danas spomen-ploču postavljenu na zgradi Banovine, u kojoj je 28. jula 1914. godine Nikoli Pašiću uručena depeša o početku Velikog rata.

"Pre stotinu godina, kada je u ovoj zgradi zasedala ratna Vlada Srbije, primljen je telegram o objavi rata Srbiji od strane Austro-ugarske. Tadašnji predsednik vlade Nikola Pašić primio je taj telegram", podsetio je Perišić.

U teškim danima i vremenima koji su tada bili pred Srbijom, dodao je on, ovaj grad je pokazao dušu stavljajući sve svoje potencijale na raspolaganje Srbiji i srpskom narodu, zarad drugačije budućnosti od one koja je nuđena.

Perišić je ovom prilikom ukazao da Srbija danas vodi neke druge ratove, kao što su borbe protiv korupcije i siromaštva.
Foto: Tanjug
Gradonačelnik Niša, predstavnici gradskog i rukovodstava gradskih opština, boračkih i političkih organizacija i udruženja građana položili su danas vence na Spomenik oslobodiocima grada Niša na Trgu kralja Milana.

Povodom obeležavanja godišnjice od početka Prvog svetskog rata, ranije jutros članovi "Safari kluba Niš" krenuli su u ekspediciju "Putevima srpske vojske u Velikom ratu".

Svečano ih je, uz primopredaju zastave grada Niša, ispratio i gradonačelnik Zoran Perišić.

Povodom obeležavanja 100. godišnjice od početka Prvog svetskog rata, danas će u Nišu biti održana i svečana sednica Vlade Srbije.

Pre jednog veka, 28. jula 1914. godine počeo je Prvi svetski rat, samo mesec dana nakon atenatata u Sarajevu, u kome su ubijeni austrougarski nadvojvoda Franc Ferdinand i njegova supruga.

Procenjuje se da je Srbija tokom tog rata izgubila između 1,1 i 1,3 miliona stanovnika, što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva ili čak 60 odsto muške populacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: