Kijev i pobunjenici se dogovorili

Ukrajinska vlada i proruske snage postigli preliminarni sporazum o uklanjanju tela sa mesta gde se srušio malezijski avion, izjavio visoki ukrajinski zvaničnik.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 20.07.2014.

09:08

Default images

Zamenik ukrajinskog premijera Volodimir Grojsman izjavio je da će, prema preliminarnom sporazumu, ukrajinskim hitnim službama i medjunarodnim posmatračima biti dozvoljeno da uklone tela i prebace ih na bezbedno mesto.

On, medjutim, nije rekao o kom mestu se radi, već je samo kazao da su, do sada, sa mesta nesreće uklonjena 192 tela.

U međuvremenu, Uprava Ukrajine za vanredne situacije saopštila je da su proruske snage odnele na nepoznatu lokaciju svih 196 tela koje su radnici pronašli na mestu gde se srušio avion.

Medjunarodni istražitelji dobili su jutros mogućnost da na licu mesta počnu svoju misiju.

Zamenik premijera samoproglašene Donjecke Narodne Republike Andrej Purgin izjavio je prethodno da će proruske snage garantovati bezbednost posmatrača koji nadgledaju mesto pada aviona ukoliko Kijev pristane na prekid vatre.
Foto: Beta/AP
"Saopštavamo da ćemo garantovati bezbednost međunarodnih posmatrača od trenutka kad Kijev potpiše sporazum o primirju", navodi se u saopštenju Purgina , a prenela je agencija AFP.

On je pozvao ukrajinske vlasti da "odmah zaključe takav sporazum" sa proruskim snagama.

U protivnom, to će dati utisak da vladu u Kijevu čine "opasni ludaci, krvožedni manijaci koji nisu opasni samo za stanovnike Donbasa, već i za svetsku zajednicu", rekao je Purgin.

Ukrajinska vlada i proruske snage medjusobno se optužuju da su u četvrtak ispalili raketu zemlja-vazduh na boing 777 sa 298 putnika i članova posade.

Kijev tvrdi da su proruske snage već uklonile 38 tela sa mesta nesreće, koje se nalazi u blizini ruske granice i odneli ih u Donjeck koji se nalazi pod njihovom kontrolom, kao i da hoće da prebace ostatke aviona u Rusiju.

Medjutim lider proruskih snaga u Donjecku Aleksander Borodaj demantovao je da su tela odneta ili da su se oni na bilo koji način mešali u rad posmatrača.

Izveštaji o raspadanju tela žrtava na letnjim temperaturama juče su izazvali veliki gnev širom sveta, naročito u Holandiji budući da su više od polovine žrtava holandski državljani, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: