"Ne bežimo od usklađivanja sa EU"

Jadranka Joksimović izjavila da će Srbija morati sve više da usaglašava spoljnu politiku sa politikom Evropske unije kako bude odmicala na evropskom putu.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2014.

14:13

Default images

Ona je dodala da "Srbija ne beži" od te obaveze.

"Mi moramo da usaglašavamo (spoljnu politiku) i to uopšte nije sporno i nijednog trenutka ne bežimo od toga i ne možemo da pobegnemo od toga", rekla je ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracijeu izjavi Tanjugu.

Ona je objasnila da će naša zemlja kako bude napredovala na putu pridruživanja EU morati u sve većoj meri da usaglašva svoju spoljnu politiku sa politikom Brisela.

Joksimović je najavila da će 15. jula u Briselu prisustvovati eksplanatornom skriningu o poglavlju 31 koje se upravo tiče spoljne i bezbednosne politike EU, ističući da Srbija "želi da pokaže da shvata važnost tog poglavlja i uskladjivanja politike".

"Mi smo se jasno pozicionirali u odnosu na neke stvari koje se danas dešavaju u spoljnoj politici i mislim da smo imali izvesno razumevanje, ali ne bežimo od uskladjivanja koje će biti neminovno u daljoj fazi", navela je ona.

Joksimović, pak, napominje da ni spoljna politika Brisela "nije do kraja konzistentna" misleći na krizu u Ukrajini.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je ranije da bi Srbija, kao zemlja kandidat, trebalo postepeno da uskladjuje svoje spoljnopolitičke pozicije sa EU.

Komentarišući nedavne posete premijera Aleksandra Vučića Berlinu i Parizu, Joksimović ističe da je predsednik Vlade "promovisao odgovornu, ozbiljnu i prilično uravnoteženu spoljnu politiku".

"Ova visoka šatl diplomatija premijera Vučića itekako je značajna i pokazuje koliko mi vrednujemo naš put u EU i sa druge strane koliko želimo da ojačamo i bilateralne odnose i predočimo našu poziciju ka EU i dobijemo njihovu podršku za naš evropski put", rekla je Joksimović.

Ona objašnjava da je reč o izuzetno značajnim posetama jer, kako kaže, bez suštinske podrške te dve evropske prestonice, pregovori o članstvu će ići teže i "to je realnost".

"Nedavne posete premijera su značajne jer su te dve prestonice političke i ekonomske osovine EU i motori njenog razvoja i za nas kao zemlju kandidata imaju izuzetan značaj", kaže Joksimović.

"To pokazuje da smo, možda i nakon 10 godina, lutanja i jedne ne do kraja utemeljene političke platforme uspeli da se pozicinioramo i stabilizujemo našu spoljnopolitičku orijentaciju i ona se prevashodno odnosi na naš strateški jasan cilj - pridruživanje EU", navodi Joksimović.

U vezi sa nedavnom posetom srpskog premijera Rusiji, Joksimović kaže da je ta zemlja "racionalan i nezaobilazan element spoljne politike Srbije".

"Težina koju ima Ruska Federacija u ekonomskom i energetskom smislu u Evropi proizvela je to da je i za druge zemlje Rusija apsolutno poželjan, prihvatljiv i neophodan partner", ukazala je ministarka.

Ona dodaje da "iz te realne snage i moći koju Rusija ima, proizilazi i naše uklapanje u ono što je potreba naših gradjana".

"Ako mi najavljujemo teške ekonomske reforme koje će sigurno osetiti gradjani na svom standardu, onda ne možemo da budemo neodgovorni i da ne nalazimo partnere koji nam obezbedjuju i energetsku bezbednost i tržište na koje možemo da izvozimo po nešto povoljnijim uslovima", kazala je Joksimović.

Ona zaključuje da strateški cilj Srbije u vezi sa članstvom u EU nije ometan saradnjom sa Rusijom jer, kako kaže, većina evropskih država se takodje ekonomski povezuje i jača saradnju u energetskoj oblasti i infrastrukturnim projektima sa tom zemljom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: