Ponedeljak, 30.06.2014.

09:12

SNS-SPS zategnuto, Ružić "tihuje"

Tihujem. Ovom rečju je predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić odgovorio na pitanje Danasa da prokomentariše oštre poruke lidera SNS Vučića upućene Dačiću.

Izvor: Danas

Default images

Ista reč je i odgovor na pitanja da li je razgovarao sa Dačićem tokom prethodna 24 sata i da li je ovakvo ponašanje premijera i lidera SNS svojevrsno ponižavanje SPS-a.

Aleksandar Vučić je prvo na sednici Vlade Srbije, a potom i u medijima, kazao Ivici Dačiću da socijalisti ne mogu da sede na dve stolice i da treba da odluče da li su vlast ili opozicija. On je to rekao povodom ograđivanja Branka Ružića od nekih Vučićevih poteza, poput izjava iz emisije Utisak nedelje da ne veruje da postoji zavera tajkuna, ambasadora, medija i opozicije protiv premijera, kao i da mu nisu jasni razlozi za smenu većine načelnika policijskih uprava.

Vučić je ocenio i da SNS nijednim postupkom nije zaslužila da se pojedini funkcioneri SPS tako ponašaju prema njoj, pitajući se šta bi sve socijalisti sve govorili i šta bi sve radili naprednjacima kada bi imali pet puta veću podršku od SNS, ako se ovako ponašaju kada imaju pet puta manju podršku.

Premijer je dodao da šef diplomatije nije reagovao na te opaske već da je ćutao.

Ivica Dačić je potvrdio da je s Vučićem razgovarao o izjavama "pojedinih funkcionera SPS", ali nije želeo da iznosi detalje, već je samo naveo da je premijeru rekao šta je imao. Prema njegovim rečima, članstvo SPS u vladi je rezultat odluke cele stranke i da svako ko o tome iznosi lični stav mora da snosi i ličnu odgovornost.

"Uostalom, zato ću i sazvati Kongres SPS, jer socijalisti moraju da imaju jednu politiku", kazao je Ivica Dačić za Blic.

Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović juče je pokušala da smiri tenzije, ograđujući se od Branka Ružića. Ona je izjavila da je stav SPS da najkorektnije učestvuje i doprinosi vlasti, a da su sve drugo individualni stavovi. Kako je navela, nema podela u SPS, ali „individualnih varijacija očigledno ima“. „Predstojeći Kongres stranke biće prilika da se vidi kakva je to politika SPS u skladu s vremenom u kom živimo. Kongresi uvek budu inovativni u smislu sadržaja rada, metoda, pa i kadrova“, rekla je Đukić Dejanović agenciji Beta.

Đorđe Vukadinović, politički analitičar, za Danas kaže da ga Vučićeve javne kritike na račun Dačića i SPS uopšte ne čude, jer to "može biti čudno samo onome ko ne poznaje prilike u srpskoj politici".

"SPS je od početka u Vladi iz dva razloga. Prvi je da bi premijer imao koga da kritikuje, a drugi je da bi imao koga da rekonstruiše kada za to kucne čas. Ružić nije član Vlade niti je napravio neki težak gaf, ali sve i da jeste, ne može se reći da je on Dačićev portparol. Tako da je Dačić, bar u ovoj situaciji, nevin. Izgleda da je Ružić dao zgodnu priliku da se koalicionom partneru prevuče preko nosa ili da se javnost medijski pripremi za eventualno zahvaljivanje socijalistima na dosadašnjoj saradnji", objašnjava Vukadinović.

Upitan da li je sve ovo ponižavanje socijalista, Vukadinović odgovara da jeste i da traje već dve godine, ali da je to Dačić stoički trpeo.

Istupanja Branka Ružića i ranije su dovodila do problema na relaciji SNS i SPS. Prethodni put, u januaru, kada je bio ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije, Ružić je izjavio da veruje u nevinost uhapšenog predsednika FK Partizan i vlasnika Veterinarskog zavoda Dragana Đurića, što je izazvalo burnu reakciju Aleksandra Vučića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

16 h

Podeli: