Svet 0

15.05.2024.

9:30

Moskva: Slomili ste im ruke

Reakcija Zapada na vest da je gruzijski parlament usvojio zakon o stranim agentima predstavlja mešanje u unutrašnju politiku suverene države, ocenila je Marija Zaharova.

Izvor: Sputnjik

Moskva: Slomili ste im ruke
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

Prema njenim rečima, zapadne zemlje vode informacioni napad na Tbilisi.

"To je apsolutno, stoprocentno mešanje drugih zemalja u unutrašnju politiku suverene nezavisne države", rekla je  portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Sada je odvija takav informacioni napad na Gruziju da je nemoguće sakriti se od tih izjava. Zapad je nekoliko meseci na sve moguće načine zastrašivao, ucenjivao, lomio ruke suverenoj državi Gruziji u kontekstu toga šta treba ili ne treba da rade povodom sopstvenog zakonodavstva", napomenula je Zaharova.

U utorak je u gruzijskom parlamentu održana plenarna sednica na kojoj je usvojen nacrt zakona o stranim agentima. U parlamentu je tokom razmatranja usvajanja nacrta izbila tuča između poslanika.

Portparol Evropske komisije Peter Stano zakon o stranim agentima nazvao "ozbiljnom preprekom ka evropskom putu Gruzije", dok je portparol Bele kuće Karin Žan Pjer rekla da usvajanje tog dokumenta može da dovede do “fundamentalnog revidiranja“ odnosa SAD i Gruzije.

Parlament Gruzije je 7. marta 2023. godine u prvom čitanju usvojio predlog zakona o stranim agentima. Nakon toga su u prestonici zemlje počeli masovni mitinzi koje je rasterivala policija uz primenu suzavca i vodenih topova. Kasnije su vlasti povukle dokument iz parlamenta.

U aprilu ove godine vladajuća partija Gruzijski san ponovo je iznela sporni predlog zakona na razmatranje zakonodavnog organa. Ovaj put se umesto termina “agent stranog uticaja uticajem“ koristi pojam "organizacija koja sprovodi interese strane sile".

Ostatak sadržaja je nepromenjen. Najzad, u Tbilisiju su obnovljeni protesti uz zahtev da se opozove predlog zakona. Lokalna opozicija tvrdi da je ovaj dokument analog ruskog i usmeren je "protiv prijatelja zemlje".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je takve izjave apsurdnim, podsetivši da je prva zemlja koja je osmislila sistem borbe protiv stranih agenata, Sjedinjene Američke Države. On je dodao da je to sada postala globalna praksa.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: