Propao plan za smenu Pajtića

Naprednjaci ipak neće preuzeti vlast u Vojvodini, pošto su se LSV, SVM i NDS dogovorili o rekonstrukciji pokrajinske vlade predvođene DS-om, piše Danas.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.06.2014.

23:51

Default images

Liga socijaldemokrata Vojvodine, Savez vojvođanskih Mađara i Nova demokratska stranka objaviće početkom sledeće nedelje, nakon sastanaka stranke Nenada Čanka sa liderima SVM-a i NDS-a, Ištvanom Pastorom i Borisom Tadićem, da su se dogovorili o rekonstrukciji vojvođanske vlasti u okvirima aktuelne većine, koju predvodi Demokratska stranka, saznaje Danas.

S druge strane, kako za Danas najavljuju SNS-a i SPS-a, sledi niz akcija kojima će opozicija izraziti nezadovoljstvo ovakvom odlukom LSV-a, SVM-a i NDS-a, a jedna od njih je održavanje protestnih skupova, ali i odustajanje od uloge konstruktivne opozicije u Skupštini Vojvodine.

To znači da su Čankovi ligaši konačno prevagnuli na stranu DS-a i pokrajinskog premijera Bojana Pajtića, uprkos najavama da bi mogli da daju podršku SNS-u za preuzimanje vlasti u Vojvodini.

Predsednik SVM-a Ištvan Pastor za više puta je izjavio da praktično sve zavisi od LSV-a, jer njegova stranka nema nameru da bude inicijator skidanja DS-a sa vlasti i ustoličenju naprednjaka, odnosno da bi to učinila samo ako bi LSV odlučila da napusti vladajuću većinu.

Danas podseća da se čak i zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš nedavno kladio “u gajbu piva“ sa novinarima da će demokrate ostati na vlasti u Pokrajini.

“Pre par dana smo doneli odluku da nećemo više biti konstruktivna opozicija u Skupštini Vojvodine, da nećemo podržavati i učestvovati u onome što radi Pokrajinska vlada, za koju smatramo da je potpuno nelegitimna. Učestvovali smo u jednoj od akcija, a to su izmene odluke o izbornom sistemu. Nećemo dalje sarađivati, neka vladajuća većina nađe svoju većinu, neka donose odluke kakve hoće, mi mislimo da su nelegitimni i da donose odluke na štetu građana Vojvodine“, izjavio je za Danas potpredsednik SNS-a Goran Knežević.

Prema njegovim rečima, SNS će preduzeti određene korake i inicijative, jer, kako kaže, i dalje misle da je “neophodna najpre rekonstrukcija vlasti koja bi istisnula DS, a potom pripremanje terena za vanredne pokrajinske izbore“.

Upitan šta će naprednjaci konkretno preduzeti, Knežević kaže da postoje različiti parlamentarni i vanparlamentarni potezi kojima opozicija može da oslabi vlast i natera je na određene poteze.

“Ima različitih predloga, poput organizovanja protestnih skupova na ulicama. Nismo još ništa konkretno dogovorili, ali u tom pravcu ćemo ići“, ističe Knežević dodajući da je LSV izabrala drugačiji put od onog koji SNS vidi kao ispravan.

Pavle Budakov, šef poslaničke grupe SPS-a u Skupštini Vojvodine, ističe za Danas da je cela ideja skidanja DS-a sa vlasti zavisila od toga kako će se ponašati manji partneri u aktuelnoj većini u Skupštini Vojvodine, a to su LSV i SVM.

“To je njihova odluka, dakle. Kakva će naša reakcija biti, ja u ovom trenutku ne znam. U svakom slučaju, mislimo da to nije dobro, da se time ništa praktično ne menja. Ne vidim da je to korisno za Pokrajinu. Ima naznaka da ćemo stvarno početi da se ponašamo kao opozicija. Mi smo do sada bili konstruktivni, sarađivali smo oko mnogih stvari, ali to više nećemo biti“, ističe Budakov za Danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: