Bronzani lav za "Hroniku pretnji"

Kampanja "Hronika pretnji" agencije Sači&Sači, Komisije za istiragu ubistava novinara i OEBS dobila bronzanog lava na najvećem svetskom festivalu kreativnosti.

Izvor: B92

Sreda, 18.06.2014.

15:59

Default images

''Osvojiti Kanskog lava u najvećoj svetskoj konkurenciji je pravi podvig i graniči se sa nemogućim. Ali filozofija naše agencije da 'ništa nije nemoguće' sada je potvrđena na najlepši način. Na projektu su radili vrhunski kreativci i još jednom pokazali zašto su među najboljima u svetu,’’ kaže Veljko Golubović, kreativni direktor Sači&Sači Beograd.

Koliko ova nagrada predstavlja veliki uspeh pojašnjava i predsednik Komisije za istragu ubistava novinara Veran Matić.

"Komisija za istraživanje ubistava novinara koju je na inicijativu novinara formirala Vlada Srbije, pored rada na utvrđivanju ko je naredio i izvršio ubistva novinara u Srbiji, želela je da podigne svest o tome da je apsolutno nedopustivo nasilje nad novinarima i da je eliminisanje principa nekažnjivosti ubica i nalogodavaca, prvi korak ka zaštiti slobode govora, slobode novinara i medija. Srećni smo što su rezultati koji su postignuti podizanjem prve optužnice za ubistvo Slavka Ćuruvije opravdali ideju formiranja Komisije, kao i zbog toga što je nagrada bronzani lav pokazala punu posvećenost i kreativnost u tretiranju ove teme i kada je reč o medijskoj prezentaciji ovog važnog globalnog pitanja", naveo je Matić.

Komisija za istraživanje ubistava novinara i OEBS-ova Kancelarija za slobodu medija inicirali su međunarodni projekat ''Hronike pretnji'' u cilju podsticanja javne debate i definisanja metoda efikasne zaštite novinara koji su gotovo svakodnevno izloženi različitim vidovima diskriminacije, agresije i nasilja.

U svrhu kampanje, jedna od 100 autentičnih pretnji novinarima odabrana je i postala javna tako što je anonimno pismo objavljeno u 70.000 primeraka u dnevnim listovima Blic, Politika i Danas. U isto vreme, video poruka povezana sa pretnjama upućenim istraživačkim novinarima postavljena je na vebsajtove. Pretnje ubačene u novine i postavljene na internet imale su za cilj da stave čitaoca u poziciju novinara koji svakodnevno primaju pretnje.

“Ovo je predivna vest i veliko priznanje za rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i inventivni pristup rešavanja ovog problema. Najveća nagrada će biti konačno rešenje svih ubistava i privođenje pravdi njihovih počinilaca i naredbodavaca. Ova komisija je jedan od najboljih primera saradnje vlade, novinara i državnih službi u regiji OEBS-a. Ponosna sam što je moja kancelarija bila deo tih napora. Svakako ćemo nastaviti podržavati rad komisije i isto tako koristiti uspeh kampanje kao primer za druge zemlje članice OEBS-a koje se bore sa problemima nekažnjavanja nasilja nad novinarima”, izjavila je Dunja Mijatović, predstavnica OEBS-a za slobodu medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: